Motejlek odchází se svého webu, chystá nový projekt

Další noviny

Další noviny Zdroj: archiv

Novináři Miroslav Motejlek a Petr Skočdopole končí jako autoři ekonomického portálu Motejlek.com. Připraví nový projekt. Motejlek, který server v roce 2008 založil, rezignoval také na funkci jednatele. Nahradil ho Branislav Gordan

Podle webu echo24.cz jsou důvodem odchodu Motejlka i Skočdopoleho spory s menšinovým podílníkem serveru Ondřejem Tomkem. Oba své rozhodnutí oznámili společníkům před dvěma týdny, Motejlek si ale ve společnosti ponechá většinový podíl.

Důvodem rozchodu podle serveru Lidovky.cz je podezření Motejlka z takzvaného insider tradingu, tedy obchodování s cennými papíry firmy někým, kdo o ní má neveřejné informace. Může jít například o možném vyplacení emisního ážia akcionářům. Za to začala Motejlka prošetřovat Česká národní banka, uvedly Lidovky.cz.

„ČNB své řízení zatím neukončila, ale jsem přesvědčen, že mi z něj žádné riziko nehrozí. Žádné akcie O2 jsem v tom období nekupoval, o žádnou záměrnou manipulaci nešlo,“ řekl serveru iDNES.cz Motejlek.

Motejlkovo chování

Podle Tomka je podezření z insider tradingu jen jedna kapička dokreslující chování Motejlka, které se projevilo na tom, kam server došel. „Z mého pohledu jsou tam další konsekvence, které mají podle mého právní rovinu ještě vyšší,“ řekl Tomek Lidovkám.cz. „Na server to vliv mít samozřejmě bude, ale na druhou stranu to není žádná tragédie, která by ohrožovala jeho existenci,“ dodal.

Motejlek má ve vydavatelské firmě stále 66procentní podíl. Tomek mu zpočátku pomohl s financováním jeho činnosti. Společnost loni utržila 15,5 milionu korun, zisk činil 4,6 milionu, uvedlo echo24. Nerozdělený zisk z minulých let dosáhl 18,5 milionu korun.