Nový vodoodpudivý povrch využijí textilky i strojírny

Výroba moderních textílií

Výroba moderních textílií Zdroj: E15 Michael Tomes

Nanostruktura povrchu na lotosovém květu byla doposud považována za nejlepší pro dosažení maximální možné vodoodpudivosti. Američtí vědci však nedávno prezentovali výsledky pokusů se strukturami inspirovanými motýlími křídly, které vykázaly až o 40 procent rychlejší odražení vody z povrchu pokusného předmětu, než bylo dosud běžné.

K dosažení lepších výsledků v případě vodoodpudivosti stačilo do struktury přidat malé „hřebínky“ či „hrbolky“ podobné těm z křídel motýlů či listů řeřichy. „Patrně jsme vyvinuli doposud nejvíce vodoodpudivou strukturu materiálů na světě,“ uvedl profesor Kripa Varanasi ve své práci publikované v časopise Nature.

Nový super-hydrofobní povrch by mohl udržet v suchu nejen sportovní oblečení - vědci předpokládají, že by mohl zpomalit také namrzání leteckých motorů a vést k nové generaci stanových textilií. „Jsem zvědav a těším se, kdo z producentů textilií představí nové oblečení, které zůstane suché mnohem delší dobu. Co bude novým Gore-Texem?“ dodal Varanasi pro britský server BBC.

Konec namrzání kovů

Logika nepromokavých látek je jednoduchá – čím rychleji se kapka vody od povrchu odrazí, tím déle zůstane celý kus oblečení suchý. Povrchy inspirované lotosovým květem se snaží minimalizovat povrch, na kterém se materiál s kapkou vody stýká. Varanasiho tým se však soustředil na rychlost, s jakou je kapka vody od materiálu odražena. Při pokusech tak natáčeli dopadající kapky vody na různé povrchy a měřili, jak dlouho k němu zůstávají „přilepené“. Nová struktura je sice větší než nanopovrch lotosu, nicméně mnohem rychleji odráží kapky vody, čímž je efektivnější.

Kapky vody se v teplotách pod bodem mrazu od takto ošetřeného povrchu odrážejí dokonce tak rychle, že mrznou až ve fázi po kontaktu s povrchem. Právě tato vlastnost má podle Varanasiho extrémní potenciál pro motory letadel či turbíny větrných elektráren, které by tak nemusely namrzat a zvýšila by se jejich efektivita.