Olympus končí s fotoaparáty. Vrhne se na jiné byznysy. Značka fototechniky bude pokračovat pod jiným majitelem

Fotoaparát Olympus

Fotoaparát Olympus Zdroj: Pexels

Japonský výrobce spotřební elektroniky Olympus prodává svou fotografickou divizi společnosti Japan Industrial Partners. Ta například již dříve koupila od Sony její divizi počítačů VAIO. Olympus se chce do budoucna soustředit na byznys průmyslového a zdravotnického zobrazovacího vybavení, typicky mikroskopy a další přesnou optiku.

Zatím byla uzavřena předběžná dohoda o prodeji. Není však známo, zda a jakým způsobem divize změní jméno. Podrobnosti transakce mají být známy do konce září, celý obchod má být finalizován do konce roku.

Japan Industrial Partners plánují divizi zeštíhlit, stejně jako to učinili s řadou VAIO. Fotoaparáty bude chtít nový majitel dále prodávat a zároveň i vyvíjet. Lze tak předpokládat, že stávající uživatelé zařízení Olympusu nepřijdou o servisní podporu. 

Odvětví digitálních fotoaparátů se mimo jiné potýká s konkurencí ve formě stále dokonalejších smartphonů. I přes veškeré snahy zaznamenala tato divize Olympusu již třetí po sobě jdoucí rok provozní ztrátu. Firma byla také kritizována za málo inovací a podle expertů zaostávala za jinými výrobci. Lídry na trhu fotografických přístrojů jsou Canon a Nikon, své relativně silné místo na trhu zaujímá také Sony.