Roztržka Applu s Googlem pokračuje. Tentokrát jde o Youtube

iPhone

iPhone Zdroj: profimedia.cz

Nová verze softwaru pro applovské iPhony a iPady nebude obsahovat v základní nabídce aplikaci pro populární web na sdílení videí Youtube, který patří Googlu. Je to další signál rostoucí rivality mezi dřívějšími partnery, poznamenává agentura Reuters. Apple a Google – dva giganti – se perou o nadvládu nad rychle rostoucím trhem smartphonů a tabletů.

Nedávno Apple oznámil, že ve svém mobilním systému bude nabízet vlastní mapovou aplikaci a odstřihne se od řešení od Googlu. Konkurovat chce i u navigací. Teď vyškrtnutím Youtube ze základní nabídky svých mobilních přístrojů dává najevo, že svému konkurentovi už nemíní darovat nic zadarmo.

„Apple a Google nabízejí mobilní operační systémy, tam je budoucnost a také bitevní pole. Jestli to má být souboj dvou koní, určitě ani jeden nebude chtít dát tomu druhému jakýkoli náskok,“ podotkl pro Reuters analytik Needham & Co Kerry Rice.

Google, který provozuje nejpopulárnější světový vyhledavač, zároveň vyvinul nejrozšířenější operační platformu pro smartphony – Android. V květnu pak dokončil za 12,5 miliard dolarů. Podle mnohých si tak otevřel cestu k větší integraci softwaru a hardwaru v oblasti chytrých telefonů a stává se tak pro Apple stále více přímou konkurencí.

Apple teď uvedl, že licence Youtube aplikace pro základní nabídku iOS telefonů skončila. Byla přitom jedna z prvních, kterou Apple u iPhonů v roce 2007 do přednastaveného menu nahrál. Dodal, že „uživatelé mohou Youtube používat přes prohlížeč Safari“ a Google prý pracuje na nové aplikaci Youtube, kterou si ale bude muset uživatel sám stáhnout z app storu. Apple neuvedl, jestli pro základní nabídku připravuje nějakou vlastní variantu aplikace pro online video.

iPhoneiPhone | profimedia.cz

Může Apple expanzi služeb Googlu zbrzdit?

Podle analytiků pravděpodobně Google rozhodnutí Applu výrazněji finančně nezasáhne. Může to ale zkomplikovat snahu firmy dále expandovat své online služby mezi stále důležitější segment mobilních uživatelů.

„Ohrožuje to strategii Googlu v tom smyslu, že k jeho službám se nebude tak jednoduché dostat jako dosud. Google přitom potřebuje být všude tam, kde jsou uživatelé,“ poznamenal analytik ThinkEquity Ronald Josey. Podle něj pak není vyloučené, že bude Apple také zvažovat, jestli Google nenahradí někým jiným v pozici výchozího vyhledavače.

Část expertů míní, že dopady odstřihávání Applu od Googlu nelze podceňovat. Podle nich se uživatelé iPhonů starají o důležitou část zisků Googlu z mobilní reklamy. A je pro Google extrémně důležitý. Je jedním z nejpopulárnějších webů na světě. Měsíčně ho navštíví více než 800 milionů unikátních uživatelů, ti pak streamují 4 miliardy videí denně.

Zpráva o vyřazení aplikace YouTube z výchozí nabídky mobilních zařízení Applu přichází ve chvíli, kdy firma představila novou testovací verzi softwaru iOS 6, finální verze má jít na trh na podzim.