Samsung má zákaz prodávat smartphony Galaxy v EU

Apple a Samsung se navzájem přes obchodní partnerství rozhodně nešetří.

Apple a Samsung se navzájem přes obchodní partnerství rozhodně nešetří. Zdroj: mobilmania.cz

Americká společnost Apple uspěla v dalším sporu o patenty s firmou Samsung. Nizozemský soud v Haagu v předběžném opatření zakázal prodávat v Evropské unii telefony Samsung Galaxy. Jihokorejský výrobce podle soudu porušil softwarový patent týkající se zobrazování fotografií. Zákaz se týká pouze zemí, ve kterých je příslušný patent platný. Česka se proto zřejmě netýká. Zákaz má vstoupit v platnost 13. října.

Patentový souboj mezi Applem a Samsungem (potažmo Googlem, který do smartphonů Galaxy dodává operační systém Android) se dostává do dalšího dějství. Nizozemský soud rozhodl, že Samsung ve svých třech modelech Galaxy porušil patenty Applu a zakázal je tak v některých zemích EU prodávat. Zákaz se netýká tabletů, o ty se vede spor paralelně.

Samsung podle soudu porušil patent Applu na způsob prohlížení a zobrazování fotografií i systém jejich dotykového ovládání. Porušení několika dalších napadených patentů, týkající se mimo jiné i designu, soud neuznal.

Možná i proto Samsung přes uvalené embargo rozsudek přivítal. Podle firmy to dokazuje, že smartphony Galaxy se od iPhonů Applu výrazně liší a nabízejí vlastní inovace. Soud také uvedl, že zákaz platí pro přesně zmíněná zařízení v jejich současné podobě a nevztahuje se na jakékoli budoucí úpravy.

Apple ale dál trvá na tom, že Samsung nenapodobuje jenom způsob prohlížení fotografií. „Není náhodou, že nejnovější výrobky společnosti Samsung vypadají skoro stejně jako přístroje iPhone a iPad. Tvarem hardwaru počínaje, přes uživatelské rozhraní, až po balení,“ uvedl Apple.

Jak přesně se zákaz projeví, zatím není jasné

Zatím není přesně jasné, kde všude se zákaz prodeje smartphonů nizozemským soudem projeví. Podle některých informací se ukončení prodejů netýká třeba České republiky, protože tu sporný patent neplatí. Samsung pak očekává, že zákaz ovlivní prodej jeho telefonů pouze v Nizozemsku.

Zákaz platí pro dceřiné společnosti Samsungu registrované v Nizozemsku. Právě ty ale jihokorejská společnost využívá k distribuci telefonů do Evropy. Podle odborníka na patenty Floriana Müllera by Samsung musel změnit logistickou síť, aby se zákazu prodeje v jiných evropských zemích vyhnul.

Rozhodnutí soudu se pak netýká tabletů Samsung Galaxy Tab, který zakázal prodávat německý soud, následně jeho platnost omezil pouze na společnost Samsung Electronics působící na německém trhu. Soud se má ale k záležitosti vrátit.

Apple a Samsung vedou spor o patenty už delší dobu, a to ve Spojených státech, Evropě i v Asii. Obě firmy chtějí být klíčovým hráčem, neboť trh mobilních přístrojů je pro ně díky neustále novým technologiím atraktivní. Firmy už vytlačily finskou společnost Nokia, která je ve výrobě chytrých telefonů až na třetím místě.