T-Mobile odpojil síť SimpleCellu, kterou proslavil investor Vávra

Investor Vávra i šéf Xixoia Watzke striktně odmítají kritiku, že firma Xixoio provádí podvodné praktiky. Zcela vpravo je Jan Soukal, šéf a v současnosti jediný vlastník SimpleCell Networks.

Investor Vávra i šéf Xixoia Watzke striktně odmítají kritiku, že firma Xixoio provádí podvodné praktiky. Zcela vpravo je Jan Soukal, šéf a v současnosti jediný vlastník SimpleCell Networks. Zdroj: Xixoio

Investor Radovan Vávra spojuje síly s kontroverzní blockchainovou společností Xixoio. Druhý zprava je Jan Soukal, šéf a v současnosti jediný vlastník SimpleCell Networks.
2
Fotogalerie

Chytrá síť internetu věcí Sigfox přestala fungovat. Jejímu provozovateli, společnosti SimpleCell Networks, vypnul připojení k vysílačům obchodní partner a operátor T-Mobile, který s ním zároveň rozvázal veškerou spolupráci. Firma SimpleCell se situaci údajně snaží řešit a hovoří o obnovení připojení v co nejkratším možném termínu. Informaci o výpadcích sítě jako první přinesl server Lupa.cz.

Šéf společnosti SimpleCell Jan Soukal pro E15 uvedl, že v současné době firma pracuje na migraci sítě k jinému poskytovateli. „V souvislosti s tím může docházet k výpadkům systému SimpleCell. V průběhu migrace služeb do nového řešení provozu infrastruktury mohou být naše služby částečně či zcela nedostupné. S našimi klienty jsme v kontaktu a obnova poskytování našich služeb bude pak u každého z klientů řešena jednotlivě,“ sdělil.

„Věříme, že k obnovení dodávek dojde v co nejkratším možném termínu,“ dodal. Termín plnohodnotného obnovení služeb ani důvod ukončení spolupráce s firmou T-Mobile neuvedl.

Detaily vypovězení smlouvy nechtěl komentovat ani operátor. „V současné době probíhá s ohledem na uplynutí výpovědní doby smlouvy uzavřené mezi T-Mobile a SimpleCell vypínání datové konektivity a služeb pro jednotlivé Sigfox BTS stanice. Dotazy na síť Sigfox je nutné směrovat na společnost SimpleCell,“ uvedla mluvčí společnosti Patricie Šedivá.

Službu od SimpleCellu u chytrých elektroměrů využívala například Pražská plynárenská, která podle informací E15 výpadek už řeší. Blíže se k situaci ale zatím vyjadřovat nechce.

Společnost SimpleCell se dostala do širšího povědomí poté, co se rozhodla pro nabrání nového kapitálu využít tokeny blockchainové společnosti Xixoio. Jde o formu kapitalizace, před níž čeští finanční odborníci kvůli vysoké rizikovosti téměř jednohlasně varují.

Ještě loni firmu spoluvlastnil investor Radovan Vávra a bývalý investiční manažer KKCG Miloslav Vyhnal, který v ní držel podíl prostřednictvím své investiční společnosti Pactio. Loni v květnu svůj podíl v SimpleCell prodal Vávra a na konci letošního února ze struktury vlastníků zmizel i Vyhnal. Od té doby je jediným majitelem firmy její současný šéf Jan Soukal, dřívější manažer ze struktur PPF a KKCG.

Už loni společnost SimpleCell vypnula síť Sigfox na Slovensku. Ve Francii společnost Sigfox, která stejnojmennou síť internetu věcí provozuje a která byla inspirací pro český SimpleCell, loni oznámila dokonce bankrot.