Další rána pro Xixoio a SimpleCell. Radovan Vávra prodal svůj podíl a projekt zcela opouští

Bývalý šéf Komerční banky a investor Radovan Vávra.

Bývalý šéf Komerční banky a investor Radovan Vávra. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Nominant do dozorčí rady polostátní skupiny ČEZ Radovan Vávra  přišel o investiční skupinu Lucrosus Prague Holding.
Společnost SimpleCell se dostala do širšího povědomí poté, co se rozhodla pro nabrání nového kapitálu využít tokeny blockchainové společnosti Xixio, jejíž byznys model velká část obchodníků zpochybňuje.
3
Fotogalerie

Nominant do dozorčí rady polostátní skupiny ČEZ Radovan Vávra prodal svou investiční skupinu Lucrosus Prague Holding. Nově ji podle obchodního rejstříku plně vlastní jeho obchodní partner Maksen Shino. Transakce výrazně dopadne i na vlastnickou strukturu společnosti SimpleCell Europe. Hodnotu transakce žádná ze zúčastněných stran nechtěla komentovat.

Společnost Lucrosus patří s 35 procenty k jednomu ze dvou podílníků společnosti SimpleCell Europe, což je mateřská společnost celé skupiny SimpleCell, operátora sítě internetu věcí. Pro něj SimpleCell Europe obstarává provoz, uzavírá kontrakty a zajišťuje finance. Druhým akcionářem je společnost Pactio Invest byznysmena Miloslava Vyhnala.

Hodnotu operátora sítě internetu věcí lze z obchodního rejstříku jen těžko odhadovat, akcionáři do ní ale podle svých slov nainvestovali více než sto milionů korun. Kromě toho má Lucrosus minoritní podíl ve společnosti V kostce, jež se stejně jako SimpleCell specializuje na internet věcí.

K převzetí společnosti Lucrosus došlo podle obchodního rejstříku na konci dubna, a to na základě obchodní smlouvy, kterou však žádná ze zúčastněných stran nechtěla blíže specifikovat. 

Následně se Shino jako jednatel této společnosti dostavil i na valnou hromadu SimpleCell Europe. Zástupci skupiny Pactio mu ovšem ani přes jeho protesty na schůzce nedovolili hlasovat. Argumentovali tím, že v té době ještě nebyla změna majitele v obchodním rejstříku propsána, a proto je sporné, zda je skutečně jednatelem. Na valné hromadě kvůli tomu byli přítomni právníci obou stran.

Vávra deníku E15 pouze sdělil, že ve věci běží řada sporů a do jejich vyřešení se nebude vyjadřovat. Na dotaz, kolik za transakci inkasoval, odpověděl, že „prodej“ je v tomto případě „silný eufemismus“. O motivech transakce a původech sporu nechtěl mluvit ani Shino, který s Vávrou nadále působí ve výše zmíněné společnosti V kostce.

„Transakce, její důvod a cena jsou předmětem obchodního tajemství. Působení ve společnosti V kostce je předmětem jednání,“ sdělil Shino. Podobně stroze se vyjádřila i společnost Pactio. „Je to věc na právníky,“ napsal zakladatel společnosti Pactio Vyhnal.

Společnost SimpleCell se dostala do širšího povědomí poté, co se rozhodla pro nabrání nového kapitálu využít tokeny blockchainové společnosti Xixoio. Jde o formu kapitalizace, před níž čeští finanční odborníci kvůli vysoké rizikovosti téměř jednohlasně varují. Plánem je, že zákazníci a další podporovatelé SimpleCell si přes platformu Xixoio budou moci zakoupit vlastní kryptominci, takzvané IPCO, s níž získají podíl na budoucích tržbách firmy.

V souhrnu chce SimpleCell tímto způsobem od malých investorů vybrat nižší stovky milionů. Problém je, že je firma dlouhodobě ztrátová a že investice nejsou nikterak regulované, a tudíž ani zajištěné. 

Sám Shino se podle svých slov nyní snaží firmu SimpleCell zevrubně poznat a analyzuje způsoby, jak ji zachránit. Jakým směrem budou mířit jeho kroky, zatím neprozradil. Na stole si údajně nechává všechny možnosti, včetně případného exitu. 

V březnu Xixoio vedení oznámilo, že proces tokenizace u společnosti SimpleCell kvůli válce na Ukrajině odkládá. Od té doby se k této věci nevyjádřilo. Pokud se ale tokenizace rozjede, budou si muset Xixoio i SimpleCell poradit i bez hlavního protagonisty projektu Vávry.

Není to přitom jediný problém SimpleCell. Server Lupa minulý týden například přišel s informací, že na Slovensku její sesterská společnost vypíná část vysílačů, a to kvůli nízké poptávce po internetu věcí. Česká SimpleCell Europe má v této firmě desetiprocentní podíl.

Vávru chce nyní do dozorčí rady energetické společnosti ČEZ dosadit vládní strana TOP 09. Zda transakce s možným angažmá souvisí, nikdo nechtěl komentovat. Vávra by se ve velkém byznysu každopádně neobjevil poprvé. Po revoluci se dostal do čela Komerční banky a následně řídil i zkrachovalou Union banku.