Trump zakládá vlastní sociální síť. Chce oslovit desítky milionů lidí

Bývalý prezident USA Donald Trump bude mít vlastní digitální platformu.

Bývalý prezident USA Donald Trump bude mít vlastní digitální platformu. Zdroj: Reuters

Sociální sítě v čele s Twitterem a Facebookem trvale zablokovaly Trumpovy účty. Exprezident podle nich šířil dezinformace a podněcoval k násilí.
Útok Trumpových příznivců na Kapitol z 6. ledna
3
Fotogalerie

Bývalý americký prezident Donald Trump se za dva až tři měsíce vrátí na sociální sítě. V rozhovoru pro televizní stanici Fox News to uvedl Trumpův poradce Jason Miller. Exprezident podle něj založí svoji vlastní digitální platformu. „Myslím, že se stane nejžhavějším koněm mezi sociálními médii a kompletně předefinuje pravidla hry, každý bude očekávat a sledovat, co přesně prezident Trump dělá,“ prohlásil Miller.

Trumpův poradce neřekl mnoho podrobností. Slíbil však, že platforma bude velká a jistě přiláká desítky milionů uživatelů. Bývalý šéf Bílého domu prý aktuálně jedná ve svém rezortu Mar-a-Lago na Floridě s různými týmy o tom, jak bude nové médium fungovat a vypadat. „Trumpa oslovila s nabídkou spolupráce ne jedna, ale celá řada společností,“ tvrdí Miller.

Bývalý prezident USA není v mediálním průmyslu žádným nováčkem. Ještě než poprvé vstoupil do Oválné pracovny, měl svoji vlastní reality show na televizní stanici NBC. O tom, že si po skončení mandátu založí vlastní platformu nebo pořad, se v amerických médiích dlouhodobě spekulovalo.    

Trump přitom stále nevyloučil svoji opětovnou prezidentskou kandidaturu v roce 2024. Definitivně se rozhodne příští rok, podle toho, jak dopadnou volby do Kongresu. „Máme velice, velice dobrou šanci získat zpět Sněmovnu,“ řekl Trump minulý týden. Odmítl rovněž domněnky, že se chystá vytvořit vlastní politickou stranu.

Úspěch Donalda Trumpa v americké politice byl do značné míry postavený na používání sociálních sítí. Bývalý republikánský prezident USA skrz ně pravidelně komunikoval s voliči a mohl si dovolit používat rétoriku, kterou by mu tradiční média korigovala. Jenom na Twitteru měl přes 87 milionů sledujících.   

Provozovatelé všech nejpopulárnějších sociálních sítí Twitter, Facebook, Snapchat či YouTube nicméně v lednu Trumpovy účty trvale zablokovaly. Důvodem byl útok Trumpových příznivců na budovu amerického Kongresu, k němuž došlo 6. ledna. Trump byl americkými technologickými giganty obviněn z podněcování násilí a šíření nebezpečných dezinformací. Zákaz používat jejich platformy Trumpovi nezrušili ani poté, co opustil prezidentskou kancelář. 

Toto radikální rozhodnutí vyvolalo nejen v Americe bouřlivou debatu o svobodě projevu a o tom, zda by manažeři Facebooku a Twitteru měli mít takovou moc, že omezí komunikaci prezidenta Spojených států.