Uber by rád do své flotily zařadil vozy od Waymo

Waymo

Waymo Zdroj: profimedia.cz

Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
Waymo
Waymo
10
Fotogalerie

Uber tvrdí, že by vývojáři umělé inteligence pro autonomní vozy měli spojit síly

Alternativní taxislužba Uber zahájila jednání s technologickou společností Waymo, jejíž autonomní technologii by ráda využila pro svou flotilu. „Pokud z toho něco bude, je to skvělou zprávou, jestli ne, život jde dál,“ řekl šéf Uberu Dara Khosrowshahi.

Podle Khosrowshahiho bude technologie autonomního řízení jednou sdílená a firmy jako Waymo budou muset spolupracovat s Uberem kvůli jeho početné síti uživatelů. Waymo, dcera společnosti Alphabet a lídr v oblasti autonomních vozidel, se k jednání s Uberem odmítlo vyjádřit. V posledních měsících ale Waymo podepsalo spolupráci s konkurentem Uberu, společností Lyft.

Autonomní vozy společnosti Uber za Waymem zatím technologicky zaostávají. Firma je z veřejných silnic stáhla poté, co jedno z jeho autonomních vozidel usmrtilo chodkyni. Na veřejné silnice by se měly znovu vrátit v létě. „Až znovu vyjedeme, musíme si být jisti, že jsou naše vozy co možná nejbezpečnější,“ řekl Khosrowshahi s tím, že to je i důvod, proč firma pokukuje po konkurenčních technologiích. „Přivítal bych, aby se vozy Waymo staly součástí naší flotily,“ dodal.

Spolupráce obou firem by byla pikantní i z toho důvodu, že ještě před půl rokem spolu vedly soudní spor o to, zda Uber svému konkurentovi nezcizil obchodní tajemství týkající se autonomní technologie. Firmy se nakonec dohodly na finančním vyrovnání.

Waymo se do konce roku chystá nabídnout první taxislužbu, v rámci níž by vozy splňovaly čtvrtý stupeň autonomie. Na této úrovni už vozidlo dokáže samo řídit za téměř všech okolností. Omezením je ale zatím rozsah působnosti, systém má plně zmapováno zatím jen zhruba 150 kilometrů čtverečných kolem sídla firmy v Kalifornii.

Do vývoje autonomních vozidel se pustila i druhá nejhodnotnější značka světa, technologická firma Apple. Kromě toho, že v Kalifornii testuje 55 autonomních vozidel, tento týden také oznámila, že se spojí s automobilkou Volkswagen a vyvine autonomní verzi dodávky T6 Transporter, která bude převážet zaměstnance Applu.