Vývojáři z Prahy, v jejichž jazyce programuje Google. Dost možná jste o nich neslyšeli

„Venture kapitáloví investoři nám píšou každý den. Cítím se trochu nezdvořile, protože jsem už přestal odpovídat,“ uvedl šéf firmy Maxim Shafirov (vlevo).

„Venture kapitáloví investoři nám píšou každý den. Cítím se trochu nezdvořile, protože jsem už přestal odpovídat,“ uvedl šéf firmy Maxim Shafirov (vlevo). Zdroj: Maxim Shafirov

Nástroj pro spolupráci Space, který vytvořila firma JetBrains.
Sergey Dmitriev, jeden ze zakladatelů JetBrains.
3
Fotogalerie

Podle aktuálního vydání Bloomberg Billionaires Index má pražská společnost JetBrains hodnotu sedm miliard dolarů, tedy přes 150 miliard korun. Široce známá ale tato firma není. Jak se jí daří, dokazuje mimo jiné i fakt, že si technologický gigant Google loni vybral jako hlavní programovací jazyk pro svůj operační systém Android právě Kotlin od JetBrains. Kdo jsou JetBrains?

Společnost JetBrains založili v roce 2000 v Praze Rusové Sergey Dmitriev, Valentin Kipiatkov a Eugene Belyaev. Postupně rostli, a to bez investorů - takzvaným bootstrappingem, tedy za pomocí prostředků, které svým podnikáním generovali. Valuace společnosti z nich nyní činí miliardáře. 

„Velké investiční firmy by skočily po příležitosti do JetBrain investovat,“ poznamenal Konstantin Vinogradov z fondu Runa Capital. Podle ředitele společnosti Maxima Shafirova však nemá jeho firma o investice a investory zájem.

„Venturekapitáloví investoři nám píšou každý den. Cítím se trochu nezdvořile, protože jsem už přestal odpovídat,“ uvedl v profilu firmy, který zpracovala agentura Bloomberg, Shafirov. „Máme dost zdrojů, abychom své ambice uskutečnili,“ dodal muž, který ve firmě začínal jako první programátor a nyní ji vede.

JetBrains by letos měla o 10 procent zvýšit zisk před zdaněním a odpisy (EBITDA) na zhruba 200 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun). Její vývojářské nástroje používá přes devět milionů programátorů po celém světě, z nichž kolem 20 procent jsou zároveň platící zákazníci, uvádí firma. Klienty JetBrains je přes 400 společností z žebříčku Fortune 500. Jejich řešení používá například Twitter, Valve, P&G, Citibank, HP, Volkswagen či Ubisoft.

Hlavní vývojářské centrum společnosti je v ruském Petrohradu, kde pracuje přes 1500 lidí. Do budoucna chce společnost prorazit také v oblasti kolaborativních nástrojů a soupěřit tak s firmami jako je třeba Slack. Právě Slack tento měsíc oznámil dohodu o akvizici společností Salesforce za 27,7 miliard dolarů (přes 500 miliard korun).

Úspěchů společnost JetBrains dosáhla i díky svému otevřenému programovacímu jazyku Kotlin. Ten v roce 2019 Google označil za preferovaný jazyk pro svou platformu Android, nejpopulárnější operační systém pro mobilní zařízení. Dle Googlu používá přes 60 procent profesionálních androidích vývojářů včetně těch přímo v Googlu právě Kotlin. „Kotlin primárně vznikl spíše pro naše účely. Udělali jsme ho tak, aby byl pro nás nejlepší, což se nejspíš povedlo,“ uvedl v dřívějším rozhovoru pro E15 Jiří Kratochvíl, ředitel pražské pobočky společnosti.