Waymo v Arizoně otevírá své autonomní taxíky široké veřejnosti. Má ale malou flotilu

Waymo

Waymo Zdroj: profimedia.cz

Společnost Waymo, která se zaměřuje na dopravní autonomní technologii, rozjíždí spolupráci s digitální taxikářskou platformou Lift, píše CNBC. Uživatelé této aplikace si tak nově mohou objednat autonomní taxi značky Waymo. Oblast, ve které se vozidla mohou pohybovat, je však dosud značně omezena. K dispozici pro zákazníky Liftu navíc není ani deset těchto vozů, z čehož vyplývá, že rozsah služeb bude omezený i kapacitně.

Taxikářská služba funguje na platformě Waymo One, kterou firma spustila na konci loňského roku a dosud je v pilotní fázi. Novinkou nyní je, že si službu může objednat kdokoliv, dosud ji testovali jen zaměstnanci společnosti.

Waymo a Lift oznámily spolupráci už v květnu. V červnu pak Waymo uzavřelo dohodu také s automobilkami Renault a Nissan, s nimiž chce spolupracovat na vývoji samořízených osobních a nákladních vozů pro francouzský a japonský trh, případně trhy dalších evropských a asijských zemí, kromě Číny.

Firma Waymo je ve sféře samořízení považována za lídra. První místo ale nemá jisté, letos by měla představit samořízené auto GM Cruise, divize americké automobilky General Motors. Na vývoji autonomních vozidel pro sdílené jízdy pracuje také Uber.