Zadlužení Netflixu vzroste o další desítky miliard

Netflix

Netflix Zdroj: profimedia.cz

Netflix
Netflix
3
Fotogalerie

Společnost Netflix nabídne dluhopisy za dvě miliardy dolarů (46 miliard korun), vydá je v dolarech i eurech. Získané peníze chce Netflix podle webu TechCrunch využít na „akvizici obsahu, výrobu a vývoj vlastní produkce, investice a další věci“.

Netflix věří, že investice do filmů a seriálů, které diváci nenajdou nikde jinde, pomohou společnosti zvýšit počet předplatitelů i tržby. Podle webu Variety chce letos do vlastních pořadů investovat 15 miliardy dolarů, což je o tři miliardy více než v minulém roce.

Celkový dluh společnosti by v případě udání bondů přesáhnul 12 miliard dolarů. Variety upozorňuje, že společnost navíc žádnou podstatnou část dlouho nesplatila. Navíc jen za první kvartál letošního roku vzrostly úroky za tento dluh o 135,5 milionu dolarů, což jsou tři procenta tržeb společnosti za toto období. Netflix navíc očekává, že letos spálí v hotovosti více než 3,5 miliardy dolarů.

„Máme jasno, kudy se chceme vydat. Pokud budeme vytvářet nejlepší obsah na světě a vytvoříme divácky nejpřívětivější prostředí, pak budeme během příštích let růst. Na to se soustředíme,“ uklidňuje investory šéf Netflixu Reed Hastings, který si v loňském roce výrazně polepšil, když jeho plat stoupl téměř o polovinu na více než 36 milionů dolarů.

Společnost utrácí hlavně kvůli tomu, že se chce připravit na nástup silné konkurence. Dlouhodobě nejúspěšnější hollywoodské studio Disney v letošním roce spustí streamovací platformu Disney+. Ta nabídne jeho největší hity, originální tvorbu i filmy a seriály od filmového studia 21st Century Fox, které Disney za 71,3 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun) koupil. Podle analytiků nabídne Disneyho služba o dvacet procent méně obsahu než Netflix, jeho tituly jsou ale lépe hodnocené. Silnou konkurencí je pro Netflix i služba Amazon Prime nebo HBO Go. To aktuálně boduje s poslední řadou oblíbeného seriálu Hra o trůny.

Dluhopisy firma vydala naposledy loni v říjnu. Od věřitelů vybrala dvě miliardy dolarů. I tehdy je plánovala investovat převážně do tvorby vlastního obsahu.

V prvním čtvrtletí letošního roku překonal Netflix prognózy analytiků, když mu rekordně narostl počet předplatitelů o 9,6 milionu. Předpokládá se ale, že ve druhém čtvrtletí růst zpomalí. Příjmy společnosti se v prvním kvartálu zvýšily o 22 procent na 4,5 miliardy dolarů (102,6 miliardy korun), zisk stoupl o 19 procent na 344 milionů dolarů.