Zuckerberg chce opět dobýt kryptosvět. Společnost Meta teď vyvíjí vlastní tokeny

Zuckerbergova Meta vyvíjí vlastní tokeny, zatím je nazývá Zuck bucks.

Zuckerbergova Meta vyvíjí vlastní tokeny, zatím je nazývá Zuck bucks. Zdroj: Profimedia

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg
2
Fotogalerie

Americká společnost Meta vyvíjí virtuální mince neboli tokeny zvané Zuck bucks. Prodejem těchto tokenů by si měla společnost zajistit nový zdroj příjmů a zároveň snížit svou závislost na příjmech z reklam v budoucím metaverzu.

Tokeny Zuck bucks, jak je zatím nazývají zaměstnanci společnosti Meta, by měly primárně sloužit uživatelům Facebooku a Instagramu. Ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg doufá, že platební tokeny sníží finanční závislost sociálních sítí, jako je právě Facebook a Instagram, na reklamách, jejichž popularita v poslední době klesá. Kromě tokenu se však Meta chystá přinést na obě sociální sítě i NFT. Informuje o tom zpravodajský web The Guardian.

Důvodem vytvoření takových tokenů ale není jen omezení závislosti na reklamě. Tokeny Zuck bucks by měly být také součástí řady virtuálních produktů, mezi něž budou patřit i další druhy digitálních tokenů, a mají diverzifikovat a oživit uživatelskou základnu. Ta se totiž v poslední době stále více obrací k novějším konkurentům, jako je například čínská sociální síť TikTok. Kromě toho by údajně mohly vzniknout takzvané creator coiny, se kterými by operovali influenceři na Instagramu. 

Zatímco Zuckerbergova Meta stále zůstává dominantním poskytovatelem sociálních sítí na trhu a její tržby vzrostly v roce 2021 o 37 procent na 118 miliard dolarů, čínský TikTok vybudoval masivní „nereklamní“ byznys založený například na elektronickém obchodování neboli e-commerce. 

Co je to metaverzum?

Video placeholde
Co je metaverse? • Videohub

Tokeny Zuck bucks jsou jedním z mnoha pokusů společnosti Meta Financial Technologies dostat se do kryptosvěta. Počátkem tohoto roku společnost upustila od snahy o vytvoření globální kryptoměny, která se měla jmenovat nejprve Libra a později Diem. Její vývoj byl ale nakonec zastaven kvůli obavám z finanční nestability a nedostatečné ochraně soukromí uživatelů.

To, že je Meta bytostně přesvědčená o zářné budoucnosti finančního kryptoměnového trhu, dokazuje její snaha o tvorbu nezaměnitelných tokenů (NFT) na Facebooku a Instagramu. Meta ostatně tvorbu NFT na Instagramu potvrdila letos v březnu. Do půlky května plánuje spustit zkušební program, v němž bude možné NFT vytvářet, zveřejňovat a sdílet na Facebooku.