Tesla otevře příští rok v Brně druhou českou pobočku. Hledá nové partnery pro servis

Tesla Model Y.

Tesla Model Y. Zdroj: Profimedia

K zatím jediné své české prodejně v Čestlicích u Prahy přidá americká automobilka Tesla druhé zastoupení. Mělo by vzniknout do deseti měsíců v brněnských Židenicích v areálu Nové Zbrojovky, oznámila Tesla během slavnostního večera u příležitosti přípravy nové pobočky.

Tesla otevře v Brně plnohodnotnou pobočku na dvou tisících metrů čtverečních. Vedle prodejny bude také servisní centrum a takzvané delivery centrum, kam auta putují z továrny u Berlína či z čínské Šanghaje. „Auta se budou v Brně servisovat, prodávat a dodávat,“ uvedl zdroj z českého zastoupení automobilky. 

Aktuálně proběhly na místě budoucího showroomu demolice bývalého objektu a projekt jako takový je v přípravě, na místě už přitom automobilka má některé zaměstnance a provozuje tu pop-up stánek. Česko tak bude mít brzy stejně zastoupení Tesly jako mnohem větší Polsko. Tesla počítá s tím, že brněnskou pobočku využijí i zákazníci ze Slovenska. Slováci zatím žádný Tesla Store k dispozici nemají a musejí se spoléhat na vídeňskou nebo budapešťskou pobočku. 

Tesla dlouhodobě své záměry s veřejností příliš nekomunikuje. Ani posílené tiskové oddělení pro střední Evropu se sídlem v Berlíně zatím oficiálně mnoho informací neposkytuje. „Tesla soustavně analyzuje situaci na trhu a bude otevírat nové pobočky ve strategicky vhodných lokalitách s cílem kombinovat prodej, servis a dodání vozidel zákazníkům,“ uvedla pro e15 tisková mluvčí Tesly Rieke Edelhoff.

Vznik druhé prodejny Tesly je pro Česko potvrzením síly místního trhu. Model Y společně se Škodou Enyaq letos nejprodávanějším elektromobilem v Česku. Prodeje značky v tuzemsku rychle rostou a zřejmě za to může i zlevnění některých modelů. Letos od ledna do září si Teslu v Česku koupilo celkem 1131 zákazníků. Konkrétně Model Y 558 kupců, Modelu 3 se prodalo 139 kusů. Loni se přitom za prvních devět měsíců prodalo celkově jen 204 aut.

Tesla nadále razí politiku přímého prodeje bez autorizovaných dealerů, své pobočky si provozuje sama. Otevírá jich ale jen minimum a své zákazníky maximálně motivuje k nákupům on-line. Značka si smluvně zajišťuje u externích partnerů některé servisní úkony. V Česku podle informací redakce e15 aktuálně hledá nové partnery, kteří by zajistili servis jejím zákazníkům. Tesla zatím v Česku v oblasti servisu smluvně spolupracuje jen s pražskou společností Vintage Cars.

„I vzhledem k rozšiřujícímu se počtu vozidel na českém trhu a našemu většímu zacílení na fleetovou klientelu potřebujeme do příštího roku hned několik servisních partnerů,“ uvedl zdroj z českého zastoupení Tesly. Fleetovou klientelu chce přitom značka oslovit hlavně inovovaným Modelem 3, který v Česku představuje právě v těchto dnech.