V Česku vznikne gravitační elektrárna, dodavatel Škody Auto postaví továrnu na čipy, Botas končí

Video placeholde
  • V Česku vznikne první gravitační elektrárna na světě. Postaví ji britský startup
  • E-shopy i dopravci panikaří. Propouští klíčové lidi a ruší projekty, říká šéf Liftaga Krátký
  • Berňák si jde pro kryptoinvestory. Urputněji než kdy dřív doměří daně z rekordních zisků
  • Dodavatel čipů do Škody Auto postaví kousek od českých hranic novou továrnu za 120 miliard
  • Botas definitivně končí. Značka i výroba bot přesto mají naději na přežití

 

 

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v E15 psali.

V Česku vznikne první gravitační elektrárna na světě. Postaví ji britský startup

Bývalé uhelné doly na Ostravsku se mají za pár let proměnit v masivní zásobárny elektrické energie. Zástupci českého státního podniku Diamo a Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava v úterý podepsali v Praze dvě memoranda o spolupráci s britským startupem Gravitricity, jehož konečným cílem je vybudování první gravitační elektrárny na světě, která má vzniknout na českém území, konkrétně v některém z uzavřených černouhelných dolů v Moravskoslezském kraji.  

E-shopy i dopravci panikaří. Propouští klíčové lidi a ruší projekty, říká šéf Liftaga Krátký

Česká e-commerce se loni poprvé v historii propadla. „Otočila“ 197 miliard korun, předloni si přitom sáhla na rekordních 223 miliard. Teď bolestivě střízliví ze splasknutí pandemického boomu nákupů na internetu. „Kvůli vysoké inflaci nikdo neví, na jak dlouho bude utlumena poptávka. Když se neví, kolik objednávek od zákazníků přijde, těžko se dimenzují fixní náklady jako sklady, investiční projekty nebo kapacity dodavatelů,“ říká spoluzakladatel a jeden z akcionářů dopravně-technologické společnosti Liftago Ondřej Krátký.

Berňák si jde pro kryptoinvestory. Urputněji než kdy dřív doměří daně z rekordních zisků

Státu pomohou s látáním rozpočtu i držitelé bitcoinu a dalších kryptoměn. Finanční správa očekává, že letos doměří výrazně vyšší daně z kryptoměnových zisků, chystá také častější kontroly. Problémy může mít kvůli nuancím danění krypta skoro každý, kdo se nakládání s virtuálními měnami ve vyšší míře věnuje.

Dodavatel čipů do Škody Auto postaví kousek od českých hranic novou továrnu za 120 miliard

Čeští průmysloví odběratelé čipů budou mít o něco jednodušší cestu, jak se k této ceněné komoditě dostat. Německá polovodičová společnost Infineon, od které odebírá i Škoda Auto, se chystá v Drážďanech postavit novou čipovou továrnu za pět miliard eur, tedy asi 120 miliard korun. Od roku 2026 začne produkovat čipy pro automobilky, pro elektrické nabíjecí stanice, datová centra a pro další průmyslová odvětví. Zaměstná asi tisíc lidí.

Botas definitivně končí. Značka i výroba bot přesto mají naději na přežití

Tradiční výrobce sportovní obuvi Botas je v likvidaci. Firma na přelomu roku přerušila výrobu, nyní hledá zájemce, který by zachoval tradiční jméno a vyráběl boty v Česku. Jednání se zájemci o jádro majetku firmy by se mohla uzavřít ještě letos, předpokládá likvidátor Botasu.