V eurozóně je 16,5 milionu lidí bez práce, nejvíce v historii

nezaměstnanost v Řecku, ilustrační foto

nezaměstnanost v Řecku, ilustrační foto Zdroj: moneytrendsresearch.com

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v prosinci dosáhla nejvyšší úrovně od zavedení eura. Její výše činila 10,4 procenta.

V Evropské unii nezaměstnanost činila 9,9 procenta, tedy rovněž stejně jako v listopadu (po revizi z 9,8 procenta). Informoval o tom Evropský statistický úřad (Eurostat).

Guillaume Menuet ze Citigroup podotkl, že nejistota kolem dalšího výhledu v eurozóně je stále velmi vysoká. „Je to hodně složité a myslíme si, že nezaměstnanost nadále poroste napříč celým rokem 2012,“ řekl agentuře Reuters.

Statistici odhadli, že bez práce v posledním měsíci loňského roku bylo 24 milionů lidí, z toho 16,5 milionu v eurozóně. Množství nezaměstnaných v EU proti listopadu stouplo o 24.000 a v eurozóně o 20.000. Proti prosinci roku 2010 množství lidí bez práce narostlo o 932 tisíc v unii a o 751 tisíc v eurozóně.

Nejvyšší nezaměstnanost v EU mělo Španělsko, kde byla 22,9 procenta. Nejnižší byla v Rakousku, a to 4,1 procenta. V ČR podle metodiky Eurostatu bylo bez práce 6,8 procenta lidí, což je v 27členné EU šesté nejnižší číslo.

V případě eurozóny, na kterou tvrdě dopadá dluhová krize, nezaměstnanost dosáhla či přesáhla deset procent již osmý měsíc v řadě. To ale analytici očekávali.