Zadlužení Evropské unie znovu láme rekordy. V Česku však kleslo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Zadlužení Evropské unie za první čtvrtletí znovu láme rekordy. V eurozóně vzrostlo o více než procento na necelých 94 procent HDP, zadlužení unie celkově poskočilo o 0,8 na celkových 88 procent HDP. Dluh České republiky naopak mírně klesl na 45,6 procenta HDP.

Celkové zadlužení v eurozóně i EU zůstává vysoko nad 60procentním limitem stanoveným unijními pravidly. V nejhorší situaci se nachází Řecko, kde státní dluh přesahuje 174 procent HDP. Nejlépe si naopak vede Estonsko, jehož dluh činí pouze deset procent HDP. Dobré výsledky má také Bulharsko (cca 20 procent HDP) a Lucembursko (22 procent HDP).

Zadlužení v EU v prvním čtvrtletí 2014 (v procentech HDP)Zadlužení v EU v prvním čtvrtletíZadlužení v EU v prvním čtvrtletí | Eurostat(EL - Řecko, IT - Itálie, PT - Portugalsko, CY - Kypr, BE - Belgie, ES - Španělsko, FR - Francie, UK - Velká Británie, HU - Maďarsko, SI - Slovinsko, DE - Německo, MT - Malta, AT - Rakousko, HR - Chorvatsko, FI - Finsko, SK - Slovensko, PL - Polsko, CZ - Česká republika, DK - Dánsko, SE - Švédsko, LT - Litva, RO - Rumunsko, LV - Lotyšsko, LU - Lucembursko, BG - Bulharsko, EE - Estonsko, čísla Nizozemska a Irska nejsou k dispozici)

Celkový dluh přes devět bilionů eur

V absolutních hodnotách stoupl dluh eurozóny v prvním čtvrtletí na téměř 9,1 bilionu eur (250 bilionů korun) z 8,1 bilionu eur v závěru loňského roku. V EU se zvýšil na 11,6 bilionu z 11,4 bilionu eur.

Evropská komise podle agentury Reuters předpokládá, že zadlužení v eurozóně se v letošním roce vyšplhá až na 96 procent HDP. V příštím roce by pak mělo mírně klesnout na 95,4 procenta.