Další zdražování nájmů. Některé pražské městské části plánují zvýšit ceny o desítky procent

Pražské Vinohrady

Pražské Vinohrady Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Staré činžovní domy v Praze na Újezdě
Staré činžovní domy v Praze na Újezdě
Domy v ulici Opletalova
5
Fotogalerie

Některé pražské městské části plánují v příštím roce zvyšovat nájmy v obecních bytech. Další tak již učinily letos, stejně jako pražský magistrát. Vyplývá to z informací radnic. Významnější zdražování plánují například Praha 5, Praha 6 a Praha 8. Další městské části chtějí nastavit vyšší nájemné jen při prodlužování stávajících smluv a uzavírání nových. Nájmy u městských bytů se v Praze pohybují obvykle mezi 60 a 150 korunami za metr čtvereční a měsíc, průměrné tržní nájem přesahuje 300 korun za metr.

Městské části celkem spravují více než 23 000 bytů. Radnice mohou stejně jako jakýkoliv jiný pronajímatel zvýšit podle občanského zákoníku nájemné o 20 procent každé tři roky. Podle zástupců městských částí se tak často nečinilo po dlouhou dobu. Například Praha 3 proto na jaře nájemné u zhruba 2000 domácností zvedla ze 100 na 120 korun za metr čtvereční a měsíc, stejný krok učinily Praha 8 a Praha 14. Radní Prahy 3 k tomu nedávno schválili, že u prodlužovaných a nově uzavíraných smluv stoupne nájemné až na 145 korun za metr.

U nově uzavíraných smluv letos částku zvýšila i Praha 9, a to z 80 na 95 korun. Radnice podle mluvčí Marie Kurkové zvažuje i plošné zvýšení nájemného. "Ale na tom, jak se nájmy budou upravovat, se musí shodnout koalice," uvedla.

Nájemné letos zdražil i magistrát, který spravuje asi 7700 bytů. Od července zvýšil nájemné u části z nich o inflaci a u 2326 bytů zrušil dosavadní slevu na nájemném ve výši 25 procent. Město podle dřívějších vyjádření zvažuje také to, že využije zákonnou možnost zvednout každé tři roky o pětinu, o tom však zatím nerozhodlo.

Takové zvýšení v příštím roce plánuje Praha 6, kde se podle mluvčího Ondřeje Šrámky nájemné obecních bytů pohybuje mezi 95 a 116 korunami za metr čtvereční. "V bytech patřících městské části dojde k navýšení o 20 procent během jara 2020, neboť nájemníci jsou již průběžně obesíláni a navýšení je platné od třetího měsíce od doručení," řekl Šrámek. Zdražení se bude týkat smluv na dobu neurčitou. Stejně tak zdraží nájemné o pětinu u zhruba 300 nájemních smluv Praha 5, a to z asi 120 korun na 140 u běžných bytů a ze zhruba 100 na 120 u bytů se sníženou kvalitou.

Některé městské části, například Praha 12 nebo Praha 7, zvyšování nájemného neplánují. Praha 1 chce u bytů, u kterých letos nebylo nájemné valorizováno, zvýšení o osm procent. Průměrné nájemné bytů první městské části činí podle mluvčí Kateřiny Písačkové 127 korun za metr čtvereční.

Ceny nájemného u obecního bydlení jsou stále výrazně nižší než u tržního. To se podle analýzy poradenské společnosti Deloitte v Praze za pět let zvýšilo téměř o polovinu, když stouplo z 214 korun za metr čtvereční v prvním pololetí roku 2014 na 307 korun v polovině letošního roku.

Podle letošní analýzy městského Institutu plánování a rozvoje přešlo po roce 1991 do vlastnictví města zhruba 194 000 bytů. Obecní bytový fond se tak od té doby privatizacemi zredukoval o 84 procent na asi 31 500 bytů. Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí, danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Magistrátní koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) si řešení problému určila jako prioritu.