Ambasády se už neruší, „pikantní“ Lucemburk posílí sedmičku nováčků

Skóre 0:7. To není výsledek hokejového utkání, ale bilance zrušených vůči nově otevřeným českým zastupitelským úřadům v zahraničí za poslední dva roky. Do statistiky pak není započítán pikantní příběh ambasády v Lucemburku, která byla zrušena a znovu zřízena.

„V letech 2012 a 2013 byl zrušen Zastupitelský úřad ČR v Lucemburku a naopak se rozhodlo o zřízení zastupitelských úřadů v Jerevanu, Rangúnu, Bogotě, Dakaru, Phnompenhu, Dauhá, Podgoroci a o znovuotevření ambasády v Lucemburku,“ uvedla na dotaz E15.cz Pavla Veličkinová z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí (MZV).

Roční náklady na provoz zastoupení v Lucemburku podle MZV činily více než 10,5 milionu korun, provoz nově otevřené ambasády v Jerevanu stál čtyři miliony korun. U ostatních nově otevřených úřadů nemá ministerstvo náklady na jejich provoz zatím vyčísleny.

Náklady se ještě počítají

„Proces otevírání dalších uvedených zastupitelských úřadů je ve stádiu finalizování příprav k otevření,“ vysvětlila Veličkinová . Současně dodala, že plány na případné zřizování a rušení amid v roce 2014 MZV ještě nemá.

Na dotaz, proč byl Zastupitelský úřad ČR v Lucemburku zrušen a znovuobnoven, MZV odpovědělo: „ZÚ Lucemburk byl zrušen v roce 2012 rozhodnutím bývalého vedení ministerstva. K jeho znovuobnovení došlo v roce 2013 s tím, že omezený provoz úřadu bude zahájen v únoru 2014.“

MZV dále E15.cz sdělilo, že nové vedení úřadu k tomuto rozhodnutí vedl zájem podpořit další rozvoj a posílit tradičně blízké česko-lucemburské vztahy. „Náklady spojené s provozem ZÚ v Lucemburku by měly být nižší, než předchozí. V tuto chvíli nepočítáme s výraznými vícenáklady,“ dodalo MZV.

Kohout revidoval Schwarzenberga

Zastupitelský úřad v Lucembursku se rozhodlo ministerstvo zahraničí za šéfování Karla Schwarzenberga zrušit kvůli úsporám ve státní kase. Budovu plánovalo prodat za tržní cenu. Ambasáda přitom měla zajímavou historii i velmi dobrou adresu.

V přepychové vile s čínskými architektonickými prvky dříve bydlel slavný lucemburský premiér Pierre Werner, který se řadí mezi otce myšlenky eura.

Nákup vily za desítky milionů korun pomáhal dojednávat prezident Havel. Kompletně zrekonstruovanou vilu pak před sedmi lety otevíral prezident Klaus.

Nynější ministr zahraničí Jan Kohout však po svém nástupu do funkce rozhodl, že tamní čtvrtmiliardovou vilu z nabídky realitních kanceláří stáhne a velvyslanectví znovu otevře.

Podle informací Hospodářských novin by se tam velvyslaneckého postu mohl v budoucnosti ujmout současný ministr financí Jan Fischer.

Ambasády na ocet