Amnestie se rušit zatím nebude, první návrh odmítl Ústavní soud

Ústavní soud

Ústavní soud Zdroj: ctk

Městský soud v Praze s návrhem na zrušení novoroční amnestie neuspěl. Ústavní soudci se ještě zabývají senátorskou stížností, která směřuje proti části amnestie, která zastavila dlouhá trestní stíhání.

Amnestovaní mohou být spokojení. Ústavní soud odmítl návrh Městského soudu v Praze na zrušení celé novoroční amnestie prezidenta Václava Klause. Městský soud v Praze v návrhu uvedl, že je celá amnestie v rozporu s ústavou, pokud ji předem neprojednala vláda.

Soudci se ale nadále zabývají dříve doručeným návrhem skupiny tří desítek senátorů. Senátorská stížnost směřuje proti části amnestie, která zastavila dlouhá trestní stíhání. Uvedl to šéf protokolu Ústavního soudu Vlastimil Göttinger.

Prvním důvodem odmítnutí návrhu je takzvaná překážka věci projednávané. Návrh senátorů totiž přišel dříve než podnět z pražského soudu, proto se budou ústavní soudci amnestií zabývat právě na základě senátorských argumentů. Druhý důvod spočívá v tom, že Městský soud v Praze navrhl zrušit celou amnestii, ačkoliv ve své modelové kauze měl uplatnit pouze její článek o zastavení dlouhých stíhání.

Co říká článek II Klausovy amnestie:

Čl. II - Zastavení trestního stíhání
Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

„Podmínkou pro podání návrhu Ústavnímu soudu je reálná aplikace napadeného právního předpisu. Tato podmínka splněna nebyla, a proto byl návrh odmítnut i v této části, jako návrh podaný osobou k tomu zjevně neoprávněnou,“ uvedl Göttinger.

Dnešní usnesení podle něj nijak nepředjímá výsledek rozhodování o senátorské stížnosti. Návrh Městského soudu v Praze sepsal soudce Kamil Kydalka. Hlavní vada amnestie podle něj spočívá v tom, že ji podle dostupných informací předem neprojednávala vláda. Amnestii pouze kontrasignoval premiér Petr Nečas, což je podmínka její platnosti.

Významné kauzy, které již zastavila amnestie: