Analýza: řemeslo už nemá zlaté dno, myslí si lidé

živnostník

živnostník Zdroj: Tomas Kubelka/E15

Nových řemeslníků přibývá každý rok méně. Zatímco za posledních 15 let byl průměr více než 24 tisíc nových řemeslných živností za rok, v posledním roce je to již jen necelých 10 tisíc. V ČR je vydáno přes 909 tisíc živnostenských oprávnění v živnosti řemeslné, což činí 27,8 procenta všech vydaných živnostenských listů. Vyplývá to z analýzy řemesel, kterou zpracovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP).

Aktivních podnikatelů OSVČ bylo na konci loňského roku 972 356, meziročně se jejich počet snížil o zhruba pět tisíc. Počet aktivních firem dosáhl 400 827. Celkem tak bylo v ČR aktivních podnikatelů 1 373 183.

Počet vydaných živnostenských listů činí 3 263 5461 kusů. Z vydaných živností tvoří více něž polovinu (56 procent) živnosti volné. Podíl řemeslných živností činí téměř 28 procent, vázaných přes 12 procent a koncesované tvoří téměř čtyři procenta. „Varující je trend, kdy rapidně klesá dynamika vzniku nových řemeslných oprávnění,“ uvádí analýza.

Nejvíce řemeslníků je v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji, kde je v každém kraji vydaných více než 100 tisíc řemeslných živnostenských listů. Nejméně potom v Karlovarském kraji, kde je to pouhých 26 tisíc řemeslných oprávnění. Třetina nově vzniklých řemeslných oprávnění v posledních pěti letech připadá na ženy, dvě třetiny na muže.

Česko je lídrem v EU v nástavbovém vzdělání

Podíl českých absolventů s tzv. vyšším sekundárním a nástavbovým vzděláním (víceletá gymnázia, střední odborné školy a střední odborná učiliště) činil loni 72,1 procenta. Průměr EU je přitom 45,2 procenta. Česko tak má nejvyšší podíl absolventů s vyšším sekundárním a nástavbovým vzděláním v EU, na druhém místě je Slovensko (70,6 pct), dále Polsko (62,8 pct) a Rakousko (61,1 pct).

Nedávný průzkum AMSP a Komerční banky ukázal, že více než polovina populace (59 procent) má kladný vztah k práci českých řemeslníků a dává jí přednost před nabídkou větších firem. S dostupností řemeslníků je spokojeno 82 procent lidí.

Téměř polovina populace se domnívá, že řemeslníci dodávají velmi dobrou kvalitu za účtovanou cenu. Nejčastěji, ve 39 procentech, hledají lidé řemeslníka přímo ve své obci. Češi také očekávají vzrůstající úlohu řemesel a hodnoty ruční práce.

Asociace také připravuje ve spolupráci se společností Mediatel největší tuzemský řemeslný web zaměřený na koncového spotřebitele. Server bude spuštěn v lednu příštího roku.