Anarchisté se v centru Prahy střetli s příznivci DSSS

Prvomájová demonstrace anarchistů

Prvomájová demonstrace anarchistů Zdroj: ctk

Poměrně v poklidu se odehrála dnešní demonstrace anarchistů a jejich příznivců v centru Prahy. Nejvážnější chvíle nastala na dolním konci Václavského náměstí, když průvod pod rudočernými prapory míjel demonstraci příznivců krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Vzduchem létaly lahve s vodou, kelímky, ale i několik kamenů. Obě skupiny, které se slovně urážely, od sebe oddělovali policejní těžkooděnci a jejich technika.

Levicoví aktivisté, kteří se na cestu Prahou vybavili transparenty i modrým vozem se zvukovou aparaturou, se sešli už v 11:00 na Střeleckém ostrově. Na stejném místě jejich akce skončila po 16:00. Podle policejního odhadu dorazilo až 500 účastníků.

Střelecký ostrov považují anarchisté za své tradiční shromaždiště a Svátek práce za svůj svátek, který si prý neprávem přivlastňují socialisté a komunisté. Velmi negativně proto reagovali na příchod prezidentské kandidátky Jany Bobošíkové. Předsedkyně Suverenity prohlásila, že nepřišla, aby kritizovala vládu, ale jen aby oslavila Svátek práce.

Anarchisté si na Střeleckém ostrově připomněli stávku stovek tisíc dělníků v roce 1886 v Chicagu a oběti, které si tehdy stávka vyžádala. Právě chicagské události vedly ke vzniku Svátku práce. Na ostrově hráli na kytary, zpívali nebo četli básně a položili květiny k pamětní desce.

Převážně mladí lidé pak v doprovodu policejních jednotek prošli nejprve přes Staroměstské náměstí na náměstí Republiky, kde byla na 13:00 ohlášena protestní akce „Miřme na správné cíle!“. Ve velmi teplém počasí se většinou usadili ve stínu, policejní těžkooděnci se vrátili do svých dodávek a asi hodinu se v podstatě nic nedělo.

Protestující, kteří se sjeli z různých částí ČR, na zemi rozložili transparenty s hesly jako „Úspěch několika je vykoupen bídou milionů“, „Jen jiný svět je možný“ či „Autonomní antifašisté Šumpersko“. O zábavu se starala reprodukovaná hudba a skupina dívek a chlapců v růžových maskách, která hrála na bubny různých velikostí.

Krátce po 14:00 zazněly dva proslovy upozorňující na nerovnou distribuci bohatství v kapitalismu a nedůstojné životní podmínky chudnoucích vrstev. Mezilidské vztahy se podle řečníků nesmí řídit zákonem silnějšího či trhem, ale solidaritou a spoluprací. „Politici reprezentují jen zájmy ekonomických elit,“ zdůraznila druhá mluvčí, která přítomné vyzvala, aby se nespoléhali na to, že by jejich problémy mohly vyřešit příští volby.

Anarchisté s transparenty se poté seřadili a v obklopení policejních těžkooděnců se vydali po Příkopech na Václavské náměstí. Po cestě se průvod, kterému stále vyhrávaly bubenice i reprodukovaná hudba, několikrát zastavil a vyvolával hesla jako „Špína, hnus, kapitalismus!“. Anarchisté byli vítaným objektem fotoaparátů a videokamer turistů.

Nejkritičtější moment nastal ve spodní části Václavského náměstí, kde v ulici Na Můstku svou akci zorganizovala DSSS. Pravicoví radikálové byli od davu anarchistů odděleni policejní technikou, přes bílé dodávky však létaly nejen nadávky, ale i plastové a skleněné lahve a několik dlažebních kostek a kamenů. Při střetu byli podle policie lehce zraněni tři policisté a dva účastníci protestů. Jeden muž byl zadržen kvůli napadení policisty. Po krátkém konfliktu už anarchisté a jejich policejní doprovod bez obtíží přešli po Národní třídě a přes most na Střelecký ostrov.