Ani tento týden se návrat zaměstnanců nekoná. Liberty Ostrava podesáté odkládá obnovu pracovního procesu

Většina zaměstnanců hutního podniku Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech ani tento týden nepůjde do práce. Huť jejich návrat opět o týden odložila, už podesáté. ČTK to dnes řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s Tamehem na dodávkách energií. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince.

V úterý se mělo uskutečnit jednání zástupců Liberty, Tamehu a odborářů, které iniciovaly odbory. Slanina řekl, že tato schůzka byla posunutá. „Proběhne nejprve schůzka mezi Tamehem Czech a Liberty Ostrava bez nás, ta by měla být tento týden, a následně se k tomu nějakým způsobem připojíme,“ řekl Slanina.

Liberty Ostrava má už delší dobu problém platit závazky, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Tameh Czech skončil v prosinci v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila a dluží mu skoro dvě miliardy korun. Liberty Ostrava zaměstnává zhruba 6000 lidí, Tameh okolo 300.

Podle odborářů nyní pracuje okolo 1600 zaměstnanců huti. Do práce chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě, v lednu se k nim přidali i pracovníci z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Později firma zprovoznila i svařovnu v rourovně. Kromě toho pracují, ale z domova, také zaměstnanci administrativy.

Liberty a Tameh jsou provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, plyny a páry. Liberty dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.