Armáda ruší kvůli kovidu testy obrněnců, mnohamiliardová zakázka nabere další skluz

Obrněný transportér Lynx

Obrněný transportér Lynx Zdroj: Pavel Otto

Obrněný transportér Ascod
Obrněné vozidlo Ascod
3
Fotogalerie

Kvůli nouzovému stavu a aktuální epidemické situace ministerstvo obrany odkládá plánované testování bojových vozidel pěchoty tří výrobců z Německa, Španělska a Švédska, kteří se ucházejí o zakázku pro českou armádu. Celkem 210 obrněnců má stát přes 50 miliard korun.

„Výrobci BVP byli informováni, že se testy odkládají,“ reagoval na dotazy serveru E15.cz mluvčí ministerstva Jan Pejšek.  

Zkoušky funkčních vzorků, tedy konkrétních pásových vozidel Ascod, CV-90 a Lynx, se měly uskutečnit od 29. října do 6. prosince 2020 na několika místech v Česku. Počítalo se s ověřováním například průchodnosti terénem nebo parametrů hlavního kanónu.

V rámci mnohamiliardové zakázky je ověření deklarovaných parametrů vozidel přímo v terénu jedním z takzvaně nepodkročitelných požadavků. Pokud by některé z nesplnilo písemně deklarované parametry, ze soutěže by vypadlo. Proto byla k testům upřena velká pozornost jak samotných výrobců, tak odborníků a médií.  

„Současná situace ovlivňuje nejen projekt BVP. Nemožnost realizace osobních jednání může vést ke komplikacím či zpoždění také u jiných zakázek,“ dodal Pejšek. Náhradní termín zkoušek neupřesnil.   

Zdroje serveru E15.cz hovoří o tom, že letos se testování obrněnců zřejmě už neuskuteční, pravděpodobnější je leden nebo únor příštího roku. Důvodem odkladu je hlavně to, že na jízdy či střelby by dohlížela až stovka lidí, což je vzhledem k šířící se kovidové nákaze rizikové.

Zakázka se táhne už několik let, z různých důvodů byla odložena opakovaně. Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) ji chtěl uzavřít do konce letošního roku.