Babiš má v tendru na mražené maso dva soky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

Pěkně horko může být i kolem tisíce tun zmrazeného vepřového masa. Tendr Správy státních hmotných rezerv za několik desítek milionů nezaujal jen média kvůli případnému střetu zájmů podnikatele a ministra financí Andreje Babiše (ANO), ale i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten aktuálně vydal předběžné opatření, podle nějž správa rezerv sice může pokračovat v tendru, ale nesmí s vítězem do rozhodnutí ÚOHS podepsat smlouvu.

Antimonopolní úřad tak vyhověl jednomu z trojice uchazečů o zakázku, společnosti Animalco, která si stěžovala na podmínky tendru. Animalco, ze 70 procent vlastněné Babišovým Agrofertem, podalo společnou nabídku s firmou Frost Logistic. Druhým uchazečem je společnost Hopi a třetím Mrazírna Plzeň – Dýšina.

Účast Animalka v soutěži může být testem, jak budou státní firmy postupovat při zakázkách, jichž se účastní společnosti Andreje Babiše, podnikatele a zároveň politika. Ten konkrétně ve Správě státních hmotných rezerv není bez vlivu. Jako ministr financí navrhuje vládě společně s ministrem průmyslu a obchodu šéfa správy.

Babišovy firmy stojí o veřejné zakázky

Andrej Babiš by se mohl vyhnout případnému střetu zájmů svých firem a svého působení ve vládě tím, že by se jeho podniky neúčastnily státních veřejných zakázek. To ale jeho firmy nemají v úmyslu. Naopak o ně hodně stojí. Jako právě Animalco se svým podnětem k antimonopolnímu úřadu.

Jádrem stížnosti Animalka je požadavek správy rezerv, aby firma, která zakázku získá, uchovávala maso ve vlastní, a ne pronajaté mrazírně. Animalco ale vlastní mrazírnu nemá, ačkoli v minulosti již několikrát v podobném tendru uspěla.

Kdy bude vyhlášen vítěz tendru, tak zatím není stanoveno. Proti zákazu uzavřít smlouvu s vítězem se ale správa hmotných rezerv podle mluvčí Mikolajkové neodvolala.