Babiš se musí omluvit hejtmanu Novákovi. Zónu v Karviné označil za jeho kšeft

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Andrej Babiš
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Andrej Babiš na chodbě Poslanecké sněmovny sleduje hlasování o zákonu o střetu zájmů
hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (vlevo), vedel něj je jeho první náměstek Josef Babka
5
Fotogalerie

Soud uložil ministru financí Andreji Babišovi (ANO), aby se omluvil moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi (ČSSD) za svůj televizní výrok, v němž označil přípravu průmyslové zóny v Karviné za Novákův "kšeft" a "tunel". Omlouvat se naopak nemusí za přirovnání Nováka k bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi. Babiš má také Novákovi zaplatit odškodné ve výši 100 tisíc korun, krajský politik chtěl dvojnásobek. Verdikt není pravomocný. Ministr se omlouvat nehodlá.

Vicepremiér Babiš má omluvu za své loňské srpnové vystoupení v České televizi zveřejnit v Mladé frontě Dnes, Právu a Deníku, a to do jednoho měsíce od právní moci rozsudku. Za přirovnání k Rathovi v pořadu televize Prima se ministr omlouvat nemusí, protože jím podle Okresního soudu Praha-západ vyjádřil svůj subjektivní, hodnotící názor.

Novák u soudu poukázal na to, že výroky dostaly pod velký tlak nejen jeho samého, ale i jeho rodinu včetně nezletilé dcery. Podle hejtmana Babiš útočil v osobní rovině, jež neměla nic společného s rovinou politickou a profesní. Vicepremiérovi prý ve skutečnosti vadí, že mu Novák odporoval na jednání vlády, které se týkalo odchodů horníků do důchodu.

 



"Osoba tohoto postavení, vědomostí a autority ve státě by měla stokrát víc zvážit, co vysloví, než běžný občan," uvedla na Babišovu adresu Novákova právnička Jana Zwyrtek Hamplová. Podle ní nemůže být v zájmu žádné civilizované země, aby se vrcholný politik vyjadřoval o jiné veřejné osobě takto dehonestujícími tvrzeními.

Babiš k soudu nedorazil. Jeho právní zástupce Jiří Urbánek argumentoval tím, že ministr pouze vyjádřil svůj názor a konstatoval tak, že pro něj Novák není důvěryhodnou osobou. Advokát poukázal na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva, podle níž je svoboda projevu pro voleného zástupce lidu obzvlášť důležitá.

Babiš dnes v reakci na verdikt uvedl, že platí, co řekl, hejtmana Nováka označil za symbol korupce v krajích.

 

"Omlouvat se nebudu, odvolám se," uvedl Babiš v textové zprávě. Znovu zpochybnil nákup pozemků pro vybudování průmyslové zóny. "Koupil pro Moravskoslezský kraj pozemky od firmy tuneláře Bakaly, přitom se jedná o pochybnou průmyslovou zónu," napsal.

Babiš také Nováka opětovně přirovnal k bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi, který byl za odsouzen za korupci. "Platí, co jsem řekl, že rozdíl mezi Rathem a Novákem je jedině v tom, že Nováka nechytili. Je to jeden ze symbolů korupce na krajích," napsal Babiš.