Bestsport má rezervu jen na pět týdnů

Zdroj: E15 Anna Vackova

O osudu provozovatele pražské multifunkční O2 arény, společnosti Bestsport, se má rozhodnout v úterý. Proběhne přezkumné jednání a schůze věřitelů firmy, která je v úpadku od počátku května. Schůze se koná i přesto, že Sazka jako jeden z hlavních věřitelů požádala o její odložení. Soud jí ale nevyhověl.

Podle insolvenční správkyně Bestsportu Daniely Urbanové i věřitelského výboru by každý další odklad znamenal výrazné ohrožení fungování firmy, která si na svůj provoz dokáže vydělat a o zachování podniku věřitelé stojí.

Další odklady rozhodnutí o osudu Bestsportu by podle Urbanové znejistilo obchodní partnery haly, v níž se pravidelně konají velké koncerty a hraje hokejová extraliga. Pokud se podle ní nepodaří zachovat dosavadní model financování podniku, bude třeba pro provoz podniku zajistit úvěrové financování. Bestsport měl na účtech k úternímu datu zhruba 30 milionů korun, v hotovosti pak dalších půl milionu. „Tyto prostředky by měly postačovat pro pokrytí provozních výdajů do konce července 2011,“ dodala Urbanová. Toho si je vědom i věřitelský výbor.

„Z údajů o dlužníkově schopnosti hradit nezbytné výdaje související s provozem jeho podniku vyplývá, že má finanční prostředky pouze do příštího měsíce,“ uvedl pro soud předseda prozatímního věřitelského výboru Bestsportu Josef Novotný reprezentující skupinu KKCG. Pokud se rozhodnutí o osudu firmy odloží, Bestsport by to podle jeho slov nenávratně poškodilo. „Došlo by k zastavení provozu podniku a ztrátě dlouhodobě budovaných obchodních vztahů, které tento provoz zajišťují,“ podotkl Novotný.

Podle mluvčího Bestsportu Jana Tuny však společnost má dostatek finančních prostředků. „Další vývoj cash flow bude záviset na tom, jak rychle se situace kolem Bestsportu vyřeší a zda bude přijata reorganizace, na které chce Bestsport spolupracovat,“ řekl Tuna.

Sazka obnoví dobíjení kuponů

Loterijní společnost Sazka umožní od pátku na svých terminálech opět dobíjet kupony pro mobilní telefony. Insolvenční správce Josef Cupka podepsal dodatek ke smlouvě s Telefónikou O2, s dalšími operátory nadále vyjednává. Dobíjení kreditů Cupka zastavil v březnu, neboť Sazka dlužila operátorům desítky milionů korun; operátoři jsou tak nyní věřiteli Sazky.