Bez práce je půl milionu Čechů, nezaměstnanost stagnuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Nezaměstnanost v České republice v srpnu zůstala na červencových 7,5 procenta. Potvrdil se tak odhad analytiků, podle kterých bývá trh práce v letních měsících klidný.

O zaměstnání se podle evidence Úřadu práce ČR ucházelo 551 731 lidí, z toho bylo 537 880 ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Uvedlo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí.

Analytici: pracovní trh se stabilizuje

Domácí pracovní trh začíná podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka vykazovat určité známky stabilizace. „V srpnu se výrazněji nepropouštělo, avšak ani nenabíralo a absolventi do statistiky nezaměstnanosti výrazněji promluví až v září,“ uvedl. Společně s ukončením sezonních prací by to mělo podle Nováka zvýšit nezaměstnanost ke konci roku až k osmi procentům.

„Léto je na trhu práce zpravidla klidné. Firmy v létě odkládají nástup nových zaměstnanců až na září. Pozitivem letošního srpna by mělo být velmi dobré počasí. Větší zájem tak byl o brigádníky a dočasné výpomoci,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank trh práce se potvrzuje jako zpožděný indikátor aktivity v ekonomice. „Srpnový nárůst poptávky v průmyslu evidentně řešily podniky mobilizací vlastních zdrojů, eventuálně poptávkou po agenturních pracovnících, ale nikoliv vytvářením nových pracovních míst. Taková bude zřejmě i situace v dalších měsících, což znamená, že se podíl nezaměstnaných v prosinci zřejmě vrátí nad hranici 8 procent,“ přepokládá Sobíšek.

Bez práce je téměř sto tisíc absolventů