Blažek má problém: s Berkou nebylo zahájeno kárné řízení, soudit by tedy mohl

Soudce Berka

Soudce Berka Zdroj: ctk

V kauze prozatím amnestovaného soudce Jiřího Berky se objevil další vážný problém. Státní zastupitelství a ministerstvo spravedlnosti se sice snaží Berkovu amnestii zvrátit, ale pokud se jim to nepodaří, nebudou mít zřejmě nástroj, jak Berkovi zabránit v návratu do taláru. Podle informací serveru E15.cz s ním totiž nebylo zahájeno kárné řízení, což je jediný akt, který by jeho návrat na soud mohl zastavit. Soudcovská unie ČR již zvažuje, že kvůli tomu vydá nové profesní doporučení.

„Zprostit výkonu funkce soudce jako stavovská organizace nemůžeme,“ odpověděla na otázku E15.cz první viceprezidenta Soudcovské unie ČR (SU) Daniela Zemanová. Jak upřesnila, SU může z profesního titulu vydat pouze apel, aby Berka či jiný soudce v případě závažného pochybení talár sám vysvlékl.

Ke konkrétnímu případu soudce Berky Zemanová uvedla, že největší problém vidí v tom, že se soudcem souběžně s trestním řízením nebylo zahájeno i kárné řízení, které je jediným prostředkem, jak funkce soudce zbavit. Návrh na zahájení kárného řízení mohou dát například předsedové okresních, krajských a vrchních soudů, kam příslušné kauzy spadají.

Nedbalost, nebo záměr?

A lze tedy v případě soudce Berky vyvolat kárné řízení dodatečně? „Zde již to nelze, veškeré zákonné lhůty k tomu již jsou promlčeny,“ řekla E15.cz Zemanová. „Chtěla bych ještě upozornit, že zastavení trestního řízení v kauze Berka ale ještě není pravomocné,“ dodala Zemanová.

Proč v případě Berky současně s trestním řízením nebylo zahájeno řízení i kárné, Zemanová odmítla komentovat. „To by byla otázka na příslušné soudce, kteří ve věci rozhodovali,“ vysvětlila 1. viperezidentka SU.

„Zřejmě se předpokládalo, že když bude věc trestně uzavřena, nebude kárné řízení třeba. Po amnestii prezidenta Klause se ukázalo, že i taková věc může nastat. Proto nyní Soudcovská unie zvažuje, že vydá profesní doporučení, aby se tak nově tento potup uplatňoval.

O kauze Berka čtěte:

První „velké ryby“ amnestie: soudce Berka je volný, navíc dostane pět milionů

Blažek chlácholí: Berkovi se amnestie vyhne, pět milionů nedostane

Blažek trumfy tají

Táborský soud na základě článku II amnestie stíhání soudce Berky zastavil, státní zastupitelství proti tomu ale podalo stížnost. Také ministerstvo spravedlnosti nepovažuje případ za uzavřený. Ministr Pavel Blažek prohlásil, že hodlá využít všechny své kompetence k tomu, aby se Berka nemohl vrátit na místo soudce. Za sporný pokládá ministr i Berkův nárok na ušlou mzdu, kterou českobudějovický soud vyčíslil na pět milionů korun. Ministr už prý vydal pokyny, aby suma nebyla proplacena. „Ať to (Berka) vymáhá soudně a dokazuje, že si těch pět milionů jako část platu soudce zaslouží,“ prohlásil Blažek.

S jakými kartami v této kauze hodlá hrát, ministerstvo spravedlnosti však říct nehodlá. „Ministr spravedlnosti nebude dopředu specifikovat připravované právní kroky, protože nechce odkrýt protistranám zvažovaný postup,“ odpověděla E15.cz mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Rozhodne se v Olomouci

O stížnostech proti zastavení trestních stíhání soudce Jiřího Berky a dalších obžalovaných v kauze údajně zmanipulovaných konkurzů bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci. ČTK to řekla žalobkyně pražského vrchního státního zastupitelství Daniela Smetanová, která stížnosti podávala. O příslušnosti olomouckého soudu v případu podle ní již dříve rozhodl Nejvyšší soud.

Berka je stíhán za účast na zločinném spolčení a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Kauza podezřelých konkurzů se táhne od roku 2003. Jde o jeden z nejrozsáhlejších případů v historii české justice, v němž je obžalováno 12 lidí. Devět jich krajský soud v roce 2010 nepravomocně odsoudil za účast na zločinném spolčení se škodou velkého rozsahu, tři zprostil obžaloby.

Devítileté tresty dostali konkurzní soudce Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a bývalý prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec. Kauzu loni vrátil olomoucký vrchní soud, k němuž se odvolalo sedm z devíti obžalovaných i žalobkyně, k novému projednávání do Tábora. Krajský soud měl prý lépe rozsudek zdůvodnit.

Deseti firmám, které Berka na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu, podle obžaloby gang způsobil škodu 264 milionů. Dalších 202 milionů se prý pachatelé z firem pokusili odčerpat.

Významné kauzy, které již zastavila amnestie:

Co říká článek II Klausovy amnestie:

Čl. II - Zastavení trestního stíhání
Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.