Bratislava souhlasí. Klausová bude velvyslankyní na Slovensku

Livie Klausová s Václavem Klausem

Livie Klausová s Václavem Klausem Zdroj: E15

Manželka exprezidenta Livia Klausová získala souhlas Slovenska stát se velvyslankyní. Odjet by zřejmě mohla do konce října. Přesný termín odjezdu však není zatím znám, ale brání mu jen drobné formality. Klausová už pracuje v ministerském odboru zemí střední Evropy.

Lívii Klausovou na Slovensko prosadil prezident Miloš Zeman, spekuluje se o tom, že za její podporu v Zemanově prezidentské kampani. Zeman rovněž navrhl někdejšího kosmonauta a europoslance KSČM Vladimíra Remka na velvyslance do Moskvy. Remek však zatím zaměstnancem ministerstva zahraničí není.

„Ano, byla nám doručena kladná odpověď na naši žádost o povolení pro nového velvyslance,“ uvedl David Frouz z tiskového oddělení ministerstva zahraničí. Datum, kdy manželka českého exprezidenta Václava Klause na Slovensko odjede, není podle Frouze znám. Podle dřívějších informací slovenských médií by se tak ale mohlo stát do 28. října, na kdy připadá výročí vzniku první Československé republiky.

Kvůli Klausové a Remkovi měl letos prezident Zeman spor s bývalým ministrem zahraničí a svým hlavním rivalem v prezidentské kampani Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Tomu se návrhy hlavy státu nelíbily. Neshody celkově zablokovaly ministerstvu proces výměny velvyslanců. Po pádu Nečasovy vlády a odchodu Schwarzenberga z Černínského paláce spor skončil.

Livia KlausováLivia Klausová|Profimedia.cz

Profil Livie Klausové
VzděláníVysoká škola ekonomická v Praze, fakulta obchodní, obor zahraniční obchod (1966); diplom na mezinárodní univerzitě srovnávacích věd v Lucemburku (1966), certifikát Salcburského semináře (1988); kandidátka ekonomických věd (1990).
Profesní praxePZO Centrotex (1966-1967); Ekonomický ústav ČSAV, odborná, později vědecká pracovnice (1967-1993); výkonná tajemnice České společnosti ekonomické (1994-2000).
Členství ve statutárních orgánechČlenka dozorčí rady ČEZ (1994-1998); členka dozorčí rady strojírenské firmy ZVVZ Milevsko (1995-1996); místopředsedkyně dozorčí rady ZVVZ (1996-2003); členka dozorčí rady České spořitelny (1993-2000); místopředsedkyně dozorčí rady České spořitelny (2000-2003).
Jazykové znalostiaktivně rusky, francouzsky, anglicky, slovensky.
Zájmyvýtvarné umění, hudba, balet, tvorba interiérů a zahrad.
Rodinavdaná, s manželem, bývalým prezidentem a premiérem Václavem Klausem má dva syny - Václava (1969) a Jana (1974); má šest vnoučat.