Budějovický exprimátor Thoma končí v čele svého hnutí, nahradí ho Moravec

Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma

Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma Zdroj: Marek Podhora/E15

Hnutí Občané pro Budějovice (OPB) už nevede bývalý českobudějovický primátor Juraj Thoma. Ve funkci předsedy jej nahradil Ivo Moravec. Thoma jako primátor vedl město v rozmezí let 2006 až 2014 a nyní na funkci předsedy hnutí už nekandidoval. OPB je momentálně nejsilnějším opoziční subjektem v českobudějovickém zastupitelstvu, hnutí po loňských volbách získalo osm mandátů. Místopředsedou hnutí se stal senátor Jiří Šesták.

Občané pro Budějovice se stali po volbách v roce 2014 součástí českobudějovické koalice, kterou tvořili spolu s ANO, TOP 09 a KDU-ČSL. V červnu však zastupitelé odvolali vedení radnice a nová koalice vznikla v září. V ní už však nefigurovali představitelé OPB.

„Smyslem naší politické činnosti jsou České Budějovice, nikoli naše kariéra, hodláme být opozicí sice konstruktivní, ale rovněž nemilosrdnou. To nám nebrání využívat naše dosavadní zkušenosti a znalosti k veřejnému odkrývání takových snah, jejichž smyslem není prospěch města,“ uvedl Moravec.

Kuba ve vedení teplárny

Dodal, že OPB například nesouhlasí se změnami v městské organizaci Lesy a rybníky města České Budějovice, jejíž vedení stávající koalice před pár dny odvolala. OPB také kritizují dosazení bývalého ministra průmyslu Martina Kuby (ODS) do dozorčí rady budějovické teplárny.

Moravec i Thoma začínali svou politickou kariéru v ODS. V roce 2010, když občanští demokraté iniciovali odvolání tehdejšího primátora Thomy, oba dva stranu opustili. Moravec a Thoma záhy založili OPB a působili v jeho vedení.

Thoma je od roku 2012 stíhán pro podezření ze zneužití pravomoci. Podle obžaloby podepsal dodatek ke smlouvě za 37 milionů korun, aniž jej schválila městská rada. Exprimátor tím prý způsobil městu škodu více než osm milionů korun. Případ od loňského roku řeší soud, Thoma vinu odmítá.