Češi považují za největší globální problém odpadky

odpad, PET lahve, recyklace

odpad, PET lahve, recyklace Zdroj: profimedia.cz

Češi považují hromadění odpadků za nejrizikovější faktor ohrožující životní prostředí. Hojně také zmiňují znečišťování pitné vody a její všeobecný nedostatek. Vyplývá to z květnového průzkumu CVVM, který rovněž prozdradil, že více než čtyři pětiny lidí pokládají za závažný problém také úbytek deštných pralesů, vyčerpání zdrojů surovin a znečišťování půdy.

Osmdesát procent občanů to tvrdí i o úbytku druhů. Podle průzkumu odpadky vnímá jako vážný ekologický problém 93 procent lidí. Jedenadevadesát procent dotázaných si totéž myslí o znečišťování pitné vody a 85 procent o jejím nedostatku.

S větším odstupem za zmíněnými problémy skončilo přelidnění, globální oteplování, provoz jaderných elektráren a pěstování geneticky upravených potravin. To, že mají špatná vliv na životní prostředí, si o nich myslí od 72 do 52 procent lidí.

Závažnost globálních problému (v procentech)Závažnost globálních problému (v procentech)

V porovnání s předchozími průzkumy jsou názory Čechů na uvedené globální problémy relativně konstantní, uvedli analytici. Výjimkou je podle nich jen nárůst počtu lidí, kteří mají obavy z provozu jaderných elektráren. Proti loňskému roku jejich počet stoupl ze 47 procentních bodů na 60 procent (o 13 procent). Za tímto navýšením by mohla podle CVVM stát letošní katastrofa v japonské Fukušimě. Centrum provedlo průzkum ve dnech 2. až 9. května a zúčastnilo se ho 1115 Čechů starších 15 let.