České firmy plánují rok transakcí a fúzí. Do zahraničí šilhá čtvrtina

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Letošní rok by mohl být bohatý na firemní transakce. Plných 39 procent tuzemských firem plánuje letos změnu své organizační struktury. Vyplývá to z průzkumu PwC ČR mezi majiteli a generálními řediteli významných tuzemských společností. Potěšitelné je, že tři čtvrtiny firem signalizují, že i přes obtíže nebudou propouštět.

Celkem 36 procent dotázaných majitelů a šéfů firem uvedlo, že chystají fúzi, akvizici či uzavření strategické aliance. Pro 14 procent respondentů je fúze nebo akvizice dokonce největší růstovou příležitostí pro letošní rok.

Příčinou je sílící tlak na efektivitu, který přiměl mnoho firem zamyslet se nad tím, zda mají správně nastavenou organizační strukturu, nebo zda by nebylo vhodné část firmy odprodat či naopak vhodně doplnit koupí jiného podniku.

Po více než dvou desítkách let úspěšného rozvoje zde také řada podnikatelů dospěla do stádia, kdy by chtěli firmu předat další generaci, nebo jsou v situaci, kdy je podnik tak velký, že na jeho řízení sami nestačí. Takové firmy již dorostly do velikosti, kdy o ně mají zájem i zahraniční investoři.

Seriozní kupci jsou

„Privátních prodejců je na trhu celkem dost a naleznou i seriózního kupujícího pokud je firma připravená na prodej a požadovaná cena odráží realitu trhu,“ potvrdil E15.cz vedoucí partner oddělení Poradenství společnosti PwC ČR Miroslav Bratrych.

Jak ukázal průzkum, domácí trh se stává řadě českých firem malý. Celá čtvrtina z nich vidí největší růstovou příležitost pro letošní rok ve vstupu na zahraniční trh.

Ve finančních plánech jsou tuzemští podnikatelé stále velmi konzervativní. Téměř všichni (93 procent) hodlají využít své vlastní prostředky a velká část (61 procent) respondentů si k tomu chce ještě půjčit v bance.

Čeští podnikatelé (68 procent) o sobě tvrdí, že si i v těžkých časech snaží udržet stávající zaměstnance. A potvrzují to i jejich plány pro letošní rok, který bude podle čísel, která přicházejí z ekonomiky stále velmi náročný.

Polovina dotázaných plánuje letos ve své firmě zvýšit počet pracovních míst a další čtvrtina alespoň zachová stávající úroveň zaměstnanosti. Propouštět tedy letos měla jen čtvrtina českých soukromých firem.

Ekonomická opatrnost firmám rovněž nechybí. Polovina respondentů má jako jednu z priorit zlepšení provozní efektivnosti a stejný počet dotázaných plánuje letos snižovat náklady.