Česko dál sužuje smog, řidiči by neměli vyjíždět

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv E15

Mnohá místa Česka i dnes sužuje smog a zlepšení meteorologové zatím neočekávají. Signál regulace stále platí na severu Moravy, kde průměrné denní koncentrace polétavého prachu (PM10) místy překračují mezní hranici 50 mikrogramů na metr krychlový i více než čtyřnásobně, po poledni byl signál regulace vyhlášen také v Ústeckém kraji. Kraje, kde platí signál regulace žádají řidiče, aby pokud možno nevyjížděli.

Signál upozornění před zhoršující se smogovou situací, který od neděle platí v Pardubicích a ve Středočeském kraji, dnes odpoledne vyhlásila i Praha a kraj Olomoucký. Situace se postupně zhoršuje také v dalších oblastech.

V Moravskoslezském kraji sice oproti nedělnímu večeru průměrné denní koncentrace škodlivin poklesly, přesto stále místy i více než čtyřnásobně překračují mezní hranici 50 mikrogramů na metr krychlový. Signál regulace, při němž musejí největší znečišťovatelé dodržovat ekologická opatření, platí v oblasti Ostravsko-Karvinska a Třinecka.

Průměrné denní limity jsou překročeny na všech 13 měřicích stanicích v kraji. Na dvou měřicích stanicích hodnoty přesáhly 200 mikrogramů na metr krychlový, ráno jich bylo šest. Průměrné denní limity se ve 13:00 pohybovaly od 132 (Karviná) do 232 (Opava) mikrogramů na metr krychlový.

Signál regulace začal dnes po poledni platit také pro Ústecký kraj. V Ústí nad Labem denní průměrná koncentrace prachu trojnásobně překonala povolený imisní limit. Stále stoupají naměřené hodnoty v Děčíně, ústecké městské části Kočkov a po přechodném zlepšení také v Mostě, Lomu u Mostu, v Litoměřicích a Teplicích.

Odpoledne se výrazně zhoršily i rozptylové podmínky v hlavním městě, Praha proto vyhlásila signál upozornění na možnost výskytu smogu a požádala řidiče, aby pokud možno nevyjížděli. Podle informací ČHMÚ byl špatný stav ovzduší po 16:00 naměřen na deseti místech Prahy. Upozornění na smogovou situaci vydal odpoledne také Olomoucký kraj, kde je nejhorší situace v Přerově a v Prostějově, zhoršení se očekává i v dalších městech.

Signál upozornění platí už od neděle v Pardubicích, kde byla nejvyšší koncentrace škodlivin zaznamenána na měřicí stanici Dukla. Špatné ovzduší a signál upozornění nadále zůstávají také ve Středočeském kraji. Dnes odpoledne byla situace nejhorší v Mladé Boleslavi s hodinovou koncentrací 201 mikrogramů na metr krychlový, špatně se dýchá i lidem v Kladně. Ani zde se zlepšení v nejbližší době nečeká.

Na jihu Moravy je špatná situace na třech místech Brna a problémy jsou i ve Znojmě. V Libereckém kraji se nejhůř dýchá v České Lípě, kde hodinové koncentrace polétavého prachu překročily 117 mikrogramů na metr krychlový. Čtyřiadvacetihodinový limit přesáhly hodnoty polétavého prachu i v Hradci Králové.

Do Česka se vrátily zhoršené rozptylové podmínky zhruba po týdnu, smog však lidi trápí od začátku listopadu. Podle ostravských lékařů v ordinacích kvůli smogu přibývá pacientů s respiračními chorobami, které mají komplikovanější průběh. Odborníci doporučují citlivým lidem, zejména malým dětem, seniorům, lidem se zvýšenou citlivostí ke znečištění ovzduší a s onemocněními cest dýchacích, aby omezili pobyt venku.