Česko se může stát evropským centrem vývoje umělé inteligence

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Sídlo nového centra excellence pro vývoj umělé inteligence by se mohlo nacházet v Česku. Redakci serveru INFO.CZ to sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Zmíněné středisko by podle něj mělo sídlit v hlavním městě.

Babiš o tématu jednal minulý týden v Bruselu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. „Byl jsem pověřen, abych to projednal v Bruselu s Jean-Claudem Junckerem,“ sdělil redakci INFO.CZ premiér Andrej Babiš.

Nové centrum excellence pro umělou inteligenci by podle předsedy vlády mělo vyrůst v Praze. „Pokud by se to podařilo přenést do Prahy, bylo by to skvělé,“ řekl premiér. „Samozřejmě o to usilují i jiné státy EU,“ dodal.

Centra excellence propojují odborníky na vysoké úrovni a rozvíjí jejich spolupráci a koordinaci zdrojů a výzkumu napříč Evropou.

Babiš byl v Bruselu minulý pátek. Se šéfem komise řešil mimo jiné plán na stavbu školky a školy pro zhruba 150 sirotků v Sýrii. S Junckerem diskutoval i celkovou situaci v zemi sužované válkou a také nadcházející prosincový summit unie, unijní rozpočet nebo následující vídeňské setkání EU se zeměmi Africké unie.

Více zpráv o dění v Evropské unii najdete na serveru info.cz >>>