Česku hrozí další arbitráž, exporadce z ministerstva školství požaduje 25 milionů eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Minimálně 25 milionů eur požaduje po státu za základě dohody Česka a Kanady o podpoře a ochraně investic Peter Pechan, držitel českého i kanadského občanství. Pokud podá Pechan arbitrážní žalobu a jmenuje svého rozhodce, bude ustanoven rozhodčí tribunál a harmonogram rozhodčího řízení.

„Svou žádost opírá o jakýsi příslib spolupráce ministra školství na přípravě vědeckého parku. Šest měsíců jsme jednali a nedospěli jsme ke shodě,“ říká Radek Šnábl, který má jako poradce ministra financí Miroslava Kalouska arbitráže na starost. Týdeníku Euro se nepodařilo Petera Pechana kontaktovat. Ví se o něm jen, že kdysi pracoval jako poradce náměstka ministra školství.

Z obchodního rejstříku vyplývá, že Pechan založil v roce 1991 spolu s ministerstvem školství sdružení The Prague Institut of Advanced Studies, jehož účelem byla podpora výzkumu. Sdružení figuruje jako zakladatel obecně prospěšné společnosti Český fond pro evropský rozvoj, který měl podporovat výstavbu Pražského vědeckého parku a sítě regionálních center.

Česká republika vede v tuto chvíli jediný spor, který je ve fázi arbitrážního řízení a u něhož se očekává vydání rozhodčího nálezu. Německá realitní společnost ECE Group požaduje po České republice 1,8 miliardy za to, že neochránila její investici. Developer se chystal vybudovat v Liberci nákupní centrum, o půl kilometru dál pracovala na projektu nákupního centra nizozemská firma Multi Development.

Ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo územní rozhodnutí pro výstavbu centra ECE poté, co uznalo námitky firmy Multi Development, že se nestala účastníkem stavebního řízení. Šnábl očekává verdikt na jaře příštího roku. Dalších potenciálních arbitrážních sporů je několik, investoři ale zatím po uplynutí šestiměsíční lhůty na uzavření smíru nepodali žaloby. Typickým příkladem jsou investoři do solárních elektráren.