Český příspěvek k ochraně evropských hranic: do Bulharska vyrazilo 20 policistů a pes

První nasazení Evropské pohraniční stráže

První nasazení Evropské pohraniční stráže Zdroj: Reuters

První nasazení Evropské pohraniční stráže
První nasazení Evropské pohraniční stráže
První nasazení Evropské pohraniční stráže
4
Fotogalerie

Dvě desítky českých policistů dnes odpoledne odletěly do Bulharska, kde se zapojí do ochrany vnější hranice Evropské unie. Hlídkovat budou na hranici se Srbskem v oblasti Kalotina, informoval mluvčí policejního prezídia David Schön. Na střežení evropských hranic se aktuálně podílí 110 mužů a žen v českých policejních uniformách.

 

Dvacetičlenný český kontingent bude v Bulharsku do 24. listopadu. Jeho příslušníci budou sloužit v běžných uniformách, se zbraní a vždy ve společné hlídce se svými bulharskými kolegy. S patrolováním jim pomůže i služební pes, kterého si policisté dovezli z Česka.

O možnosti nasazení českých policistů v Bulharsku hovořil počátkem září prezident Miloš Zeman po schůzce se svým bulharským protějškem Rosenem Plevnelievem. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na zářijovém summitu EU v Bratislavě uvedl, že Česko může Bulharsku s ochranou hranic pomoci dvěma desítkami policistů a částkou 20 milionů korun.

S odlétajícími policisty, mezi nimiž bylo i několik žen, se dnes na ruzyňské letiště přišel rozloučit policejní prezident Tomáš Tuhý. "Velmi si vážím vašeho rozhodnutí se dobrovolně zapojit do ochrany evropských hranic a být součástí prvního kontingentu, který bude pod hlavičkou agentury Frontex působit v Bulharsku," uvedl Tuhý.

Od začátku roku vyslala česká policie již 157 expertů pod hlavičkou evropské agentury Frontex do celkem osmi zemí. "Aktuálně jsou čeští policisté vyslání ještě v Maďarsku a Makedonii," uvedl mluvčí policejního prezídia. Na střežení evropských hranic se podle něj v zahraničí aktuálně podílí 110 mužů a žen v uniformách Policie ČR.