Chaos pokračuje: kdo sKartu nepřevezme, může přijít o dávky, tvrdí Müllerová

sKarta

sKarta

Lidem, kteří nepřevezmou sociální karty, mohou úřady případně pozastavit výplatu dávek. Uvedla to ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) a jen tím potvrdila nejistotu, která kolem smyslu a pravidel pro používání sKaret panuje. Ministryně si prý nyní nechá do týdne vypracovat analýzu problémů kolem sKaret, jejich vydávání či celý systém se ale zatím pozastavit nechystá.

„Je to jedna z možností,“ řekla Müllerová po jednání s vedením Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) k pozastavení vyplácení dávek při nepřevzetí sKarty. Další varianty neupřesnila. Zatím prý nemá dost analýz o tom, zda je možné výplaty skutečně pozastavit.

Například podle ombudsmana Pavla Varvařovského ale není povinnost převzít takzvanou sKartu stanovena žádným zákonem. „Rovněž není zákonem stanovena ani sankce zastavení výplaty dávky pro případ, že klient sKartu nepřevezme,“ uvedl již dříve Varvařovský s tím, že stát by měl lidem, kteří odmítnou karty převzít, vyplácet dávky dosavadním způsobem.

V otázce kontroverzních sKaret panuje téměř chaos. Po velké kritice ze strany příjemců dávek, opozice či ombudsmana, nejprve premiér Petr Nečas prohlásil "projekt povinné sKarty za mrtvý", aby ho pak vzápětí usměrnil šéf České spořitelny Pavel Kysilka, podle nějž budou nepovinné pouze platební funkce karty a povinnost kartu pro výplatu dávek vlastnit trvá. Možnost odebírat dávky složenkou či donáškou domů Kysilka připustil, ale lidé by podle něj za ni museli platit.

Odpověď na to, jak by ministerstvo mohlo v případě sociálních karet dál postupovat, by měl dát do týdne právě rozbor. Nyní na něm pracují právníci a experti resortu. „Bez dalších analýz a dalších jednání se nemůžeme odhodlat k radikálnímu kroku,“ uvedla ministryně. Podle ní by to jen znejistilo příjemce dávek, mohl by nastat zmatek. Müllerová dodala, že by si lidé měli karty přebírat. Je přesvědčena o tom, že jednání „k nějaké formě“ sKarty dospějí. Pozastavení jejich vydávání nezvažuje, systém prý funguje dobře.

Sociální karty provozuje Česká spořitelna. Zvítězila v tendru, ministerstvo s ní uzavřelo smlouvu na 12 let. Potřební si mají s sKartou vybírat dávky z bankomatu, převádět na svůj účet či s ní mají platit. Rada postižených projekt od počátku kritizuje. „My samozřejmě trváme na tom, že občané nemusí přebírat sKarty a žádný úřad jim nemůže zastavit výplatu dávek, žádný zákon to netvrdí,“ řekl předseda NRZP Václav Krása. Podle něj by se lidé měli obrátit na soud, pokud by jim úřad výplatu dávek kvůli nepřevzetí sKarty pozastavil. Rada připraví vzorovou žalobu.

Ministryně na podminovaném křesle