Chovanec se dohodl s Babišem. Platy policistů a hasičů porostou

výhra Milana Chovance na sjezdu čssd

výhra Milana Chovance na sjezdu čssd Zdroj: anna vacková

výhra Milana Chovance na sjezdu čssd
výhra Milana Chovance na sjezdu čssd
výhra Milana Chovance na sjezdu čssd
Milan Chovanec, čssd
Milan Chovanec, čssd
11
Fotogalerie

Policisté, hasiči, celníci či vězeňští dozorci si od začátku července finančně polepší. Vláda dnes podpořila zvýšení platů členů bezpečnostních sborů o deset procent. Na twitteru o tom informoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se na navýšení platů domluvil na začátku března s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Celkem by letošní zvýšení platů mělo vyjít na téměř 1,5 miliardy korun. Policejní sbor má zhruba 40 tisíc lidí, hasičů je přes 9700. Průměrný plat u policie i hasičů se pohybuje kolem 35 tisíc korun. Zvýšení platů se týká i celníků, vězeňských dozorců a tajných služeb.

Chovanec dnes zopakoval, že se řeší problém se snížením platů u bezpečnostních sborů, které nastalo za vlády Petra Nečase (ODS). V roce 2011 klesly platy kvůli vládním úsporným opatřením o deset procent, o rok dříve přišli policisté o rizikové příplatky. "Je to krok správným směrem, který odstraňuje škody napáchané minulými vládami," uvedl dnes ministr v tiskové zprávě.

Chovanec návrh na zvyšování platů v minulosti zdůvodnil také tím, že není přijatelné, aby byl nástupní plat u bezpečnostních sborů 17 tisíc či 18 tisíc korun, když například na pozici skladníka bývá kolem 25 tisíc korun. U bezpečnostních složek opět začaly platy růst po nástupu současné vlády, od roku 2013 to bylo o 15 procent.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v loňském čtvrtém čtvrtletí činila podle údajů Českého statistického úřadu 29 320 korun. Za celý rok 2016 průměrná mzda v České republice byla 27 589 korun.

Kromě zvyšování platů chce vnitro zlepšit podmínky pro práci u bezpečnostních sborů i dalšími způsoby. V novele služebního zákona třeba plánuje zrušení 150 hodin povinných přesčasů ročně, chce zavést náborový příspěvek. Od novinek si slibuje stabilizaci personální situace u bezpečnostních sborů.