Po útoku v Londýně nedojde k posílení bezpečnostních opatření, říká Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Britská premiérka vystoupila po útoku ve Sněmovně
Specialisté prohledávají místo činu
U plotu parlamentu naboural muž své auto, jeho útok nepřežili dva lidé na ulici a policista, dalších 20 lidí bylo zraněných. Zemřel i útočník.
Vyšetřovatelé na místě útoku.
Místo teroristického útoku chvíli po napadení.
10
Fotogalerie

Po středečním teroristickém útoku v Londýně není nutné posilovat v Česku bezpečnostní opatření či zvyšovat stupeň ohrožení terorismem, uvedl v dnešním tiskovém prohlášení ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Útok ani jeho pachatel totiž podle ministra nemá žádné vazby na Českou republiku.

"Na základě vyhodnocení informací od partnerů ze Spojeného království se potvrdil předpoklad, že včerejší útok v Londýně ani osoba pachatele nemá žádné vazby na Českou republiku. Bezpečnostní složky ČR budou situaci nadále sledovat, v tuto chvíli však není důvod zvyšovat 1. stupeň ohrožení terorismem ani posilovat přijatá bezpečnostní opatření," napsal ministr bez dalších podrobností.

Teroristický čin, při němž zahynuli tři lidé, se odehrál ve středu večer na mostě u britského parlamentu. Útočník, kterého policie poté zabila, najel autem do davu a ubodal hlídkujícího policistu. Podle dosavadních informací utrpělo zranění 40 lidí z několika států. Nyní je 29 zraněných v nemocnici, sedm z nich v kritickém stavu. Mezi oběťmi a zraněnými nejsou žádní Češi.

Útočník byl podle britské premiérky Theresy Mayové Brit narozený ve Spojeném království. Jeho identitu zatím policie nechce zveřejnit s ohledem na vyšetřování incidentu. Dříve byl prý kvůli "násilnému radikalismu" v hledáčku tajných služeb, v současné době ho však úřady nepovažovaly za hrozbu.