Cigarety mohou zdražit už v letošním roce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Koalice podle očekávání prosadila v prvním kole vládní návrh na zvýšení spotřební daně z cigaret a tabáku. Velmi pravděpodobně už letos podraží krabička cigaret o tři až čtyři koruny.Včerejší jednání Poslanecké sněmovny zkomplikovaly opoziční strany TOP 09 a ODS, které vetovaly návrh na zrychlené projednání. Přesto by Sobotkův kabinet chtěl zvýšení prosadit ještě v letošním roce. Mimo jiné proto, aby státní pokladna inkasovala o 2,8 miliardy korun navíc – alespoň takový je tedy odhad ministrů.

Podle šéfa občanskodemokratických poslanců Zbyňka Stanjury však očekávané zvýšení výnosů daně neodpovídá ani zkušenosti, ani realitě. Stanjura kritizoval také navrhované tříměsíční přechodné období pro doprodej starých cigaret.
„Pokud je prodejci nestačí v daném období prodat, budou tyto cigarety považovány za neznačené, což se dotkne desetitisíců drobných prodejců. Vedle toho může toto řešení hraničit s nepřípustnou retroaktivitou,“ prohlásil s odvoláním na podklady Hospodářské komory ČR.

Vzhledem k tomu, že opozice zabránila zrychlenému režimu, budou se nyní předlohou zabývat sněmovní výbory, kde může doznat změn.

Důvodem, proč chtějí ČSSD, ANO a lidovci prosadit schválení novely tak, aby platila už letos, je i slabší kurz koruny. Kvůli němu Česká republika neplní sazby Evropské unie, které jsou uváděny v eurech. Navíc příslušná bruselská směrnice už od příštího roku stanovuje daňový výnos devadesát eur z každé tisícovky cigaret. Kdyby Praha svůj závazek nedodržela, Brusel by na ni mohl uvalit sankce.

Stát by měl ve srovnání s nynější úpravou platnou od začátku roku získat navíc zhruba 230 milionů korun měsíčně. Výpočet však nezahrnuje předzásobení. Zvýšení daně by mělo podle vládního materiálu způsobit růst inflace o 0,216 procentního bodu. Cigarety zdražily už v lednu v průměru o dvě koruny na krabičku.