Co vám (ne)uteklo: Primark otevřel, realitní bublina se nafukuje, bitcoinu věští další růst

Otevření Primarku v Praze

Otevření Primarku v Praze Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Otevření Primarku v Praze - dorazily davy
Otevření Primarku v Praze
Otevření Primarku v Praze
Otevření Primarku v Praze
Otevření Primarku v Praze
39
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

>>  Primark otevřel. Na Václavském náměstí čekaly davy <<

Čeští zákazníci irského módního řetězce Primark se dočkali. Na Václavském náměstí otevírá společnost za mimořádného zájmu nakupujících třípodlažní obchod.

Podívejte se na fotografie z otevření Primarku v Praze:

>> Stát nabere další tisíce lidí. Na platy zaměstnanců vydá čtvrt bilionu <<

Téměř 5800 nových učitelů, policistů a vojáků chce v příštím roce zaměstnat stát. Oproti tomu přijde o místa necelých dvě stě úředníků. Počítá s tím návrh státního rozpočtu na rok 2022. Výdaje na platy zhruba půl milionu lidí, kteří pracují ve státní správě, budou atakovat hranici 250 miliard korun.

>> Realitní bublina se nebezpečně nafukuje <<

Globální zdražování nemovitostí vede odborníky k varování před vznikem a následným praskáním realitních bublin. Některé země jsou na tom podle nich v ukazatelích šponování cen hůř, než na tom byly před finanční krizí v roce 2008.

>> Za rok a půl bude bitcoin stát 250 tisíc dolarů <<

Známý americký investor Tim Draper opět pořádně pobláznil sociální sítě. Navzdory extrémním výkyvům ceny bitcoinu z posledních týdnů znovu zopakoval svou teorii, že nejznámější kryptoměna může na přelomu let 2022 a 2023 stát až 250 tisíc dolarů. „Myslím, že v tomhle budu mít pravdu,“ řekl Draper.

>> Miliardář Bouška zcela ovládl finskou Prima Pet Premium <<

Majitel výrobce krmiv Vafo Group a miliardář Pavel Bouška letos dostal pod plnou kontrolu finskou společnost Prima Pet Premium. „Ovládl jsem už celou firmu. Dokončilo se to někdy v polovině dubna. Management v ní zůstává, ale stoprocentní vlastníci už jsme my,“ uvádí pro deník E15 Bouška.

>>  Musíme vyslat signál, že netolerujeme vyšší inflaci, říká viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký <<

Zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky je v letošním roce podle viceguvernéra Tomáše Nidetzkého hotová věc. Vyššími sazbami ČNB bude tlumit inflační tlaky, které by mohl vyvolávat růst ekonomiky a zejména pak vývoj na trhu práce…

>>  Rusňákův Czech Home Capital má na dosah byty za téměř miliardu. Další akvizice chystá <<

Jeden z hlavních hráčů na trhu s nájemními nemovitostmi v Česku, společnost Czech Home Capital, dál svižně investuje. Firma, kterou spoluvlastní zeť ministryně financí a zakladatel skupiny DRFG David Rusňák, má na dosah reality za stovky milionů korun. 

Připomeňte si také díly podcastu E15, které vyšly tento týden:

E15Cast