ČSSD: Kabinet může vládnout v demisi do předčasných voleb

Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: profimedia.cz

Po skandálu se zneužitím Vojenského zpravodajství ke sledování manželky premiéra Petra Nečase (ODS) by vláda mohla fungovat v demisi až do předčasných voleb. Kabinet by tak mohl pracovat na odstraňování následků povodní. V diskusním pořadu televize Prima Family to řekl místopředseda opoziční ČSSD Michal Hašek.

Podle šéfa Asociace krajů nesmí turbulence na politické scéně zasáhnout do likvidace následků záplav. „Já si myslím, že to půjde bez této vlády. Respektive může to jít s vládou v demisi, která dovládne do mimořádných voleb,“ řekl Hašek. „Prostě státní administrativa, ten záchranný systém a samosprávy budou fungovat bez ohledu na to, kteří ministři teď dva měsíce povedou Českou republiku,“ upřesnil.

Kvůli skandálu v nejvyšších patrech politiky požádala ČSSD o schůzi Sněmovny, na níž se bude hlasovat o vyslovení nedůvěry Nečasově kabinetu. Poslanci se k hlasování, které rozhodne o dalším osudu vlády, sejdou patrně v úterý odpoledne. „Náš klub jednomyslně rozhodl o tom, že podpoříme nedůvěru vládě,“ uvedl v České televizi lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka. ČSSD podle něj povede jednání směřující k rozpuštění Sněmovny a vypsání mimořádných voleb.

Na nutnosti vyřešit následky povodní se Hašek v diskusi shodl s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Vládní strana však chce, aby kabinet vydržel v současném složení až do řádných voleb v příštím roce. Kvůli dalšímu osudu koalice se dnes večer sejdou její zástupci na úřadu vlády.

Pokud vláda po úterním hlasování Sněmovny padne, měly by být co nejrychleji vypsány předčasné volby, uvedl v diskusi České televize předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Úřednický kabinet má být jenom nouzové řešení po velmi krátkou dobu,“ upřesnil.

Karel SchwarzenbergKarel Schwarzenberg|ctk

Místopředseda ODS Martin Kuba je pro pokračování současné vládní koalice. „Pokud by se to nepovedlo a nebylo by možné v této koaliční shodě přijít s podporou 101 poslanců, potom je cestou pro ODS cesta předčasných voleb,“ řekl v České televizi Kuba. Podobně jako Kalousek zdůraznil, že by současný kabinet měl čelit následkům povodní.

„Je možné dojít i k tomu konečnému řešení, jímž je rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb. Nicméně čeká náš ještě tolik jednání,“ připustila předsedkyně vládní strany LIDEM Karolína Peake. Vzhledem k možnému vypsání předčasných voleb se prý obává „mesiášů, kteří přesně vědí, co vyléčí chyby demokracie a přitom přinesou zase jiné chyby,“ řekla.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je vypsání předčasných voleb nejvhodnějším řešením současné situace. Úřednický kabinet by nedoporučoval.

Ostravský soud v sobotu poslal do vazby šest obviněných v kauzách kolem Jany Nagyové, nejbližší spolupracovnice premiéra Nečase. Jediným ze sedmi obviněných, na koho vazbu neuvalil, se stal šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, který se přiznal. Za skandál s nezákonným sledováním se v sobotu Nečas omluvil. Vzdát moci se ale odmítá, přestože jej k tomu nadále vyzývá opozice.

Zahájení trestního stíhání proti Janě Nagyové a dalším v kauze nelegálních odposlechů. by E15online

Svět sleduje Nečase: Jeho vláda podle tiskových agentur visí na vlásku