ČSSD vyšle na Hrad buď Dienstbiera, nebo Švejnara

Jan Švejnar, Jiří Dienstbier

Jan Švejnar, Jiří Dienstbier Zdroj: profimedia.cz, kolaz E15

Kandidátem ČSSD do přímé volby prezidenta bude ekonom Jan Švejnar nebo místopředseda nejsilnější opoziční strany Jiří Dienstbier. Shodlo se na tom dnes grémium sociální demokracie.

Definitivně rozhodne o nominaci v květnu nebo začátkem června stranický ústřední výkonný výbor, řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

S oběma kandidáty povedou sociální demokraté debatu v březnu a dubnu ve všech krajích. Budou při nich oba a bude moci přijít i veřejnost. Diskusi vyhodnotí stranické grémium a kandidáta navrhne ústřednímu výkonnému výboru. Může se stát i to, že výbor bude vybírat z obou jmen.

Švejnara vybraly špičky sociální demokracie podle Sobotky kvůli tomu, že je ČSSD hodnotově blízký. Sociální demokraté ho podporovali i při minulé prezidentské volbě, v níž ale zvítězil Václav Klaus.

Ve hře byl i Štěch, Gajdůšková, Zaorálek nebo Fischer

Sociální demokraté zvažovali podle Sobotky i další jména. Ze členů ČSSD to byli podle něho předseda Senátu Milan Štěch, místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková a místopředseda strany a sněmovny Lubomír Zaorálek. Z nestraníků se skloňovalo jméno expremiéra úřednické vlády Jana Fischera, který ale má podle Sobotky k hodnotám sociální demokracie dál než Švejnar. Fischer a Švejnar mají podle průzkumů v přímé volbě největší šance.

Na otázku na bývalého předsedu ČSSD Miloše Zemana Sobotka odpověděl, že jde o kandidáta jiné politické strany. Do klání ho vyšle Strana práv občanů - zemanovci.