Dalík bude dál stíhán, žalobce zamítl jeho stížnost

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: E15

Stíhání lobbisty Marka Dalíka v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu pokračuje. Vrchní státní zastupitelství v Praze zamítlo jeho stížnost proti obvinění. Oznámil to státní zástupce Jan Kořán, který případ dozoruje.

„Řádně a včas podaná stížnost do usnesení o zahájení trestního stíhání ze dne 7. října letošního roku obviněného Marka Dalíka byla mnou zamítnuta dne 25. října jako nedůvodná,“ uvedl žalobce.

Blízký spolupracovník bývalého premiéra Mirka Topolánka se podle policistů pokusil o podvod, když v roce 2007 žádal o zhruba půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu obrněných transportérů s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr.

Žádné peníze však lobbista nezískal, podle policie tak slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Za to mu hrozí až desetileté vězení.

Policisté Dalíka zadrželi začátkem října při cestě z baru. Státní zástupce pro sedmatřicetiletého lobbistu žádal vazbu kvůli obavě z útěku a ovlivňování svědků. Obvodní soud Pro Prahu 4 však jeho návrhu nevyhověl a Dalíka propustil na svobodu. Podle soudu jeho útěk ani ovlivňování svědků nehrozí.

O nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy korun rozhodl kabinet Mirka Topolánka na jaře 2009.