Další problémy s Blankou: správce tunelu hrozí odchodem ze stavby

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Společnost Inženýring dopravních staveb (IDS), která je správcem stavby tunelu Blanka, pohrozila Praze, že k 15. lednu zastaví práce. Firma chce po městu, aby zaplatilo dlužné částky. IDS tvrdí, že bez ní nebudou moci ve stavbě pokračovat ani další firmy.

Tunel Blanka, jehož stavbu provází problémy, vyjde na 37 miliard korun, tedy o zhruba šest miliard více, než bylo plánováno. Po několika odkladech by se podle stávajícího vedení města měl řidičům otevřít v březnu nebo v dubnu.

Praha správci stavby neplatí tři roky. Vloni kvůli tomu IDS skončila v provozní ztrátě, tvrdí mluvčí. Dlužné částky měl řešit rozhodčí soud. Kvůli odchodu členů rozhodčího senátu se ale jednání protáhlo a IDS podle Kočiše není ochotna dál čekat. Arbitráž kvůli Blance vedla Praha několik měsíců i se stavební firmou Metrostav.

Podle informací ČTK za své služby firma IDS dosud inkasovala 202 milionů korun, chce ale víc, než bylo v původní smlouvě. Práce na stavbě se totiž protáhly a firmě prý vzrostly náklady.

Tunel Blanka, jehož stavbu zadala politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma (ODS), měl být zprovozněn v roce 2011. Termín politici několikrát odložili. Bývalé vedení města jej slibovalo otevřít 2. prosince, nově zvolená rada v čele primátorkou Adrianou Krnáčovou hovoří ale až o jaru 2015.