Daňovou revoluci ČSSD cupují politici i analytici

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
4
Fotogalerie

Socialisté navrhují čtyři sazby pro fyzické osoby a tři pro firmy, má jít o nástroj solidarity mezi bohatšími a chudšími. Vládní i opoziční strany jsou naopak pro zjednodušení systému.

 

Spolu s bankami jsou předvolebním terčem sociální demokracie lidé a firmy s vyššími příjmy a zisky. Strana představila konkrétní podobu daňové progrese, kterou prosazuje už delší dobu.

Chce zavedení dohromady sedmi sazeb oproti nynějším dvěma sazbám pro fyzické a jednotné 19procentní daně pro právnické osoby. Vládní ANO a lidovci jsou shodně s opozičními ODS a TOP 09 přesvědčeni, že systém naopak potřebuje zjednodušení a stabilitu. Stejný názor mají i analytici.

Sazby by podle ČSSD rostly s výší výdělků a zisků. Na zaměstnance s hrubou měsíční mzdou do 30 tisíc korun by se vztahovala o tři procentní body nižší sazba, naopak na příjmovou skupinu nad 50 tisíc o 17 procentních bodů vyšší. Podobný model by platil pro podniky. Do ročního zisku pět milionů by odváděly o pět procentních bodů méně, ze zisku nad 100 milionů pak o stejný počet procentních bodů více.

Podle socialistů by se měly snížit daně 90 procentům zaměstnanců a 99 procentům firem. „Tato daňová reforma je rozpočtově neutrální, nezatíží české veřejné rozpočty. Je pro nás nástrojem solidarity mezi bohatšími a chudšími a mezi velkými a malými,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že 21 zemí EU má u zdanění zaměstnanců daňovou progresi.

„Úspěšní lidé by neměli být trestáni vyšším zdaněním. Navíc progresivní daň dnes funguje ve formě sedmiprocentního navýšení u lidí s příjmy zhruba sto třináct tisíc,“ připomněl šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.


Vše o ČSSD čtěte zde >>>


Podle místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky jsou návrhy ČSSD populistické a nemají ratio. „Rozumné je daně nezvyšovat a nechat peníze rodinám přes vyšší slevy,“ dodal.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura připomněl, že hlavně malí podnikatelé si stěžují na rostoucí byrokratickou zátěž. „Místo daňové revoluce by měli přijít s antibyrokratickou,“ míní. Strana je přesvědčena, že daně mají klesnout všem, nejen někomu.

Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by návrh zkomplikoval situaci jak daňovým poplatníkům, tak daňové správě.

Kolik by odváděli státu lidé a firmy
Lidem s hrubým příjmem do 30 tisíc měsíčně by ČSSD sazbu snížila na 12 procent, daň by se počítala ze superhrubé mzdy. Pro mzdu 30 až 40 tisíc by platila stávající sazba 15 procent. Od 40 do 50 tisíc by se zvýšila na 25 procent a nad 50 tisíc na 32 procent. Daňové slevy, bonusy a odečitatelné položky hodlají socialisté zachovat. 
Firmy s ročním ziskem do pěti milionů by odváděly státu 14 procent. U zisku pět až 100 milionů korun by zůstala současná sazba 19 procent. Pro podniky se ziskem nad 100 milionů by byla 24 procent.