Do boje o Hrad se hlásí další žena

Klára Samková

Klára Samková Zdroj: ctk

Známá advokátka Klára Samková chce kandidovat na prezidentku. Samková už na svém webu zveřejnila petiční archy, které mohou její příznivci podepisovat. Kandidáti, které nenominuje alespoň 20 poslanců nebo deset senátorů, potřebují získat celkem 50 tisíc podpisů, aby se voleb mohli zúčastnit.

„Stav země je neutěšený a nabídka současných kandidátů je taková, že za nejrealističtějšího považují pana profesora Franze (skladatel Vladimír Franz). Dlouho jsem čekala, že se této věci ujme někdo rozumný, stále se tak ale neděje,“ řekla Samková serveru lidovky.cz.

Podle životopisu na svém webu byla Samková v letech 1993 až 1998 členkou ODS a od roku 2010 členkou TOP 09. Za tuto stranu je také v zastupitelstvu Městské části Praha 2. V roce 2003 ji prezident Václav Klaus nominoval na funkci ústavní soudkyně, ale její kandidaturu neschválil Senát. Samková se dlouhodobě zajímá o romskou menšinu. Chtěla například zastupovat všech pět obviněných z mačetového útoku v Novém Boru, ale soud ji z případu vyloučil, protože ve výpovědích mužů jsou částečné rozpory.

O prezidentské křeslo se podle průběžných údajů zatím uchází kolem desítky lidí. Mezi největší favority řadí průzkumy někdejšího úřednického premiéra Jana Fischera, bývalého předsedu vlády Miloše Zemana nebo ekonoma Jana Švejnara, který ovšem s kandidaturou dosud váhá.