Do Česka letos dorazí 3500 uprchlíků, za rok dvojnásobek, tvrdí Chovanec

Migranti v Srbsku

Migranti v Srbsku Zdroj: ctk

Ministerstvo vnitra očekává, že v příštím roce do Česka přijde pět až sedm tisíc nelegálních migrantů. Letos jich má být kolem 3500, řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Kabinet rozhodl, že vnitro letos dostane přes 230 milionů korun navíc na řešení dopadů uprchlické krize. Finance, které mají v příštím roce podle představ vnitra stoupnout o více než miliardu, by šly třeba na zvýšení počtu policistů a úředníků ministerstva asi o 800.

Vláda také schválila otevření detenčních zařízení pro migranty v obcích Vyšní Lhoty v Moravskoslezském kraji a Balková na Plzeňsku. Rozšíří také kapacity v zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem. Celkem jde podle Chovance asi o 550 lůžek. V prvních dvou obcích se ještě uskuteční jednání se starosty.

Chovanec šel na vládu s požadavkem na navýšení rozpočtu o 250 milionů korun pro letošek a o 1,1 miliardy korun na příští rok. V prvním případě došel kabinet ke kompromisu 234 milionů, druhý požadavek vzal zatím na vědomí a bude o něm jednat v srpnu.

Podle Chovance ministerstvo vnitra potřebuje peníze navíc mimo jiné na otevření dodatečných 900 lůžek a 250 bytů pro integraci migrantů. „Požadujeme nejen navýšení počtu lidí směrem k práci s uprchlíky, ale i počtu policistů, aby mohly vzniknout policejní služebny v blízkosti těch zařízení,“ řekl dnes při příchodu na jednání vlády.

Ministerstvo vnitra má v současné době čtyři azylová zařízení s kapacitou zhruba 700 míst, a to přijímací a pobytová střediska v pražské Ruzyni, Zastávce u Brna, Kostelci nad Orlicí a Havířově.

Vedle toho disponuje detenčním zařízením v Bělé pod Bezdězem. Nově má fungovat i dvojice dalších. Vláda minulý týden rozhodla, že Česko do roku 2017 přijme 1500 uprchlíků. Z toho prvních 400 běženců ještě letos.

Lenka Klicperová: Strach jménem uprchlík

Jana Havligerová: Vládní migrační plán těžko přežije