Do Prahy míří třetí nejvyšší představitel americké administrativy. Hrad vynechá

Vrátíme lidem jejich peníze, prohlásil po hlasování o daňové reformě předseda Sněmovny Paul Ryan

Vrátíme lidem jejich peníze, prohlásil po hlasování o daňové reformě předseda Sněmovny Paul Ryan Zdroj: ČTK

Šéf kongresu Paul Ryan (48)
2
Fotogalerie

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček mluví o nejvýznamnější návštěvě z USA od návštěvy exprezidenta Baracka Obamy v roce 2009. V pondělí dorazí do Prahy předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan, setkat se má s premiérem Andrejem Babišem a v úterý také vystoupí na zvláštní schůzi Poslanecké sněmovny. Ryan patří mezi konzervativní republikány, kritizuje reformy předchozího prezidenta i potraty či manželství stejnopohlavních párů.

Představitelé americké ambasády upozorňují, že jde především o soukromou cestu Paula Ryana, který je třetím nejvyšším představitelem USA po prezidentovi Donaldu Trumpovi a viceprezidentovi Miku Penceovi. Přesto má Ryan naplánováno řadu schůzek a vystoupení, v jeho programu ale není návštěva u prezidenta Miloše Zemana, sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Sám Zeman přitom už rok usiluje o osobní setkání s Donaldem Trumpem, kterého podporoval v prezidentské kampani. Vyjednáváním o návštěvě pověřil českého velvyslance v USA Hynka Kmoníčka, kterému se ale slibovaná schůzka nepodařila domluvit. Média pak začala spekulovat, že se jeden z nejvýraznějších českých diplomatů dostal u Zemana do nelibosti, ačkoli býval jeho blízkým poradcem. Kmoníček ani nedostal pozvánku na nedávnou Zemanovu inauguraci, ačkoliv byl diplomat v té době v Praze. 

Osmačtyřicetiletý republikán Paul Ryan přesto vystoupí v Poslanecké sněmovně i Senátu. Plánovaná je i večeře s premiérem v demisi Andrejem Babišem, debata se studenty, návštěva americké ambasády či Rádia Svobodná Evropa. Dá se očekávat, že se Ryan ve svých projevech dotkne letošního výročí sta let od založení první Československé republiky, na kterém měl významný podíl jeho krajan a tehdejší americký prezident Woodrow Wilson. „Jsem rád, že přijal mé pozvání právě letos, kdy si připomínáme 100 let naší státnosti,“ dodal Vondráček. 

Ryan je předsedou Sněmovny reprezentantů od roku 2015 a patří do konzervativního jádra republikánské strany. Je velkým kritikem Obamových reforem, především té zdravotní zvané Obamacare. V minulosti navrhoval také velké škrty v sociální oblasti. Ryan je proti manželství osob stejného pohlaví a nesouhlasí s potraty.

V minulosti patřil spíše ke Trumpovým kritikům. I nyní si občas neodpustí kritiku, když veřejně nesouhlasil například se zavedením cel na dovoz oceli a hliníku. „S tímto krokem nesouhlasím a obávám se neplánovaných následků," řekl Ryan.

V roce 2012 si ho vybral republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney za možného viceprezidenta. Ve volbách však dvojice nakonec prohrála a úspěch nakonec slavili demokrati Barack Obama a Joe Biden.

Posledním ústavním činitelem Spojených států, který oficiálně navštívil Českou republiku, byl prezident Barack Obama v roce 2010. V Praze se tehdy konal americko-ruský summit, během něhož Obama s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem podepsali smlouvu o omezení jaderných arzenálů. Oba státníci tehdy bilaterálně jednali i s hlavou českého státu Václavem Klausem.